Identifiquen el crani d'un rinoceront de fa 9 milions d'anys

És una de les poques restes òssies que s'han conservat en roca volcànica tot i haver-se cremat a 400 ºC

Perfil del crani -  Plos One
Perfil del crani - Plos One
29 de novembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'investigadors de la universitat francesa de Montpeller ha identificat el crani i la mandíbula d'un rinoceront que va morir en una erupció volcànica fa 9,2 milions d'anys a la Capadòcia (Turquia). Es tracta d'una troballa excepcional, ja que els fòssils descoberts que s'han preservat en roca volcànica no superen el 2%. El normal és que les altes temperatures d'una erupció volcànica provoquin la desintegració immediata de qualsevol matèria orgànica.

L'anàlisi de les restes ha determinat que pertanyen a un gran rinoceront de dues banyes (‘Ceratotherium neumayri'), una espècie comuna del període del miocè tardà que habitava la regió del Mediterrani oriental. L'animal va morir pràcticament a l'acte cremat pel flux piroclàstic a una temperatura d'uns 400 ºC, que va provocar el desmembrament del seu cos fins a separar-lo del cap. Posteriorment, aquest corrent de cendra va arrossegar el crani uns 30 quilòmetres al nord de l'indret de l'erupció, on es va preservar intacte fins que va ser descobert el 2010 per un grup de vulcanòlegs de la universitat turca d'Hacettepe.

Els estudis han conclòs que es tracta d'un fòssil extremament estrany, per les condicions d'altes temperatures a les quals es va sotmetre l'animal, que no van provocar la seva total destrucció. Els resultats de l'anàlisi s'han publicat a la revista científica ‘Plos One'.