Identifiquen les restes de la reina Nefertari, muller de Ramsès II

Les cames momificades s'exposen al Museu Egipci de Torí i van ser trobades fa més de 100 anys, però fins ara no se sabia a qui pertanyien

Detall de la tomba de la reina Nefertari -  Creative Commons
Detall de la tomba de la reina Nefertari - Creative Commons Creative Commons
14 de desembre del 2016
Autor
Francina Fortuny
Guardar a favorits

La revista americana 'PLOS one' publica un estudi que conclou que les cames momificades exposades al Museu Egipci de Torí podrien pertànyer a la reina Nefertari, muller del faraó Ramsès II. Les dues extremitats van ser rescatades per arqueòlegs italians el 1904 a la Vall de les Reines, a Egipte, i han estat estudiades en una investigació internacional duta a terme a partir d'exàmens químics, paleopatològics i amb datació per radiocarboni.

Al capdavant de la investigació hi ha Stepphen Buckley i Joann Fletcher, dos acadèmics de la universitat anglesa de York que treballen en la investigació de mòmies i restes òssies que podrien pertànyer a personatges importants de la història. Els dos experts expliquen que les cames momificades corresponen a una dona d'uns 40 anys i que coincideixen amb la tradició de momificació egípcia del segle XIII aC, dates que, entre d'altres proves, indiquen que les cames momificades serien de la reina Nefertari.

Nefertari Meryetmut va ser reina de la dinastia XIX, muller del faraó Ramsès II, conegut com ‘el Gran', un dels governants més poderosos del l'imperi Egipci. La reina Nefertari és coneguda en la història universal per la seva gran ment política i per ser l'esposa preferida de Ramsès II. La seva mort se situa cap al 1255 aC. L'origen de la mòmia de Nefertari, a dies d'ara, segueix sent un misteri.