Utilitzant la Ilíada d'Homer i altres textos històrics com a guia, un projecte arqueològic marítim ha aconseguit identificar deu naufragis a la costa de Kasos, una petita illa grega al mar Egeu. Els vaixells enfonsats més antics daten del 3.000 aC i contenen tresors sorprenents a bord.
Les restes de tots els vaixell s'han localitzat entre 20 i 50 metres sota la superfície del mar. Es van enfonsar en èpoques molt diferents, des del 3000 aC fins als anys quaranta del segle XX, amb restes dels períodes clàssic, hel·lenístic i bizantí o, fins i tot, un vaixell que es va enfonsar durant la Segona Guerra Mundial. Alguns dels naufragis conserven mercaderies provinents de les actuals Espanya, Itàlia, Àfrica i Àsia, entre les quals hi ha una àmfora espanyola del segle I dC, vaixelles i flascons africans d'època romana i un àncora del període arcaic que va ser utilitzada entre els segles VIII i V aC.
Homer va escriure la Ilíada al voltant de l'any 800 aC. Al famós poema èpic, s'hi pot llegir que Kasos, un important centre comercial durant segles, va tenir un paper important en la guerra de Troia. Els investigadors han utilitzat el text per analitzar la zona durant els darrers quatre anys, fins a topar amb aquesta troballa que ofereix informació molt valuosa sobre la història comercial de la zona, concretament, i sobre el ric patrimoni cultural de la Mediterrània, en general.