Incertesa sobre el futur de Pompeia

L'esfondrament d'un mur reobre el debat sobre l'estat de conservació d'un dels jaciments més importants del món

Pompeia pendent
Pompeia pendent Andrey Emelyanenko/Shutterstock
10 de desembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Part del mur d'una casa de la vila romana de Pompeia ha caigut a causa de les fortes pluges que s'han registrat a la zona durant les darreres setmanes. Aquest esfondrament se suma a d'altres que s'hi han produït els darrers dos anys i que han alarmat les autoritats pel mal estat de conservació del jaciment. El mur feia dos metres i formava part d'una casa de 2.000 anys d'antiguitat situada a una zona de la ciutat que ja s'havia tancat al públic per raons de seguretat, anomenada Vicolo del Modest. Aquesta zona va ser descoberta al segle XIX.

Els esfondraments van començar l'any 2010 amb una de les construccions més conegudes de Pompeia, la Casa dels Gladiadors. Poques setmanes després va caure també un mur de 12 metres del pati de la Casa del Moralista, que havia estat reformat després de ser destruït per un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial. Fins a l'actualitat, s'han produït altres ensorraments, el més recent dels quals va ser una biga de la Vila dels Misteris, tot i que cap d'aquests elements no tenia un important valor arqueològic.

Tots aquests incidents van provocar una forta polèmica i una preocupació internacional per la falta de manteniment i la decadència del jaciment, que forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la Unesco. Per això, la Unió Europea va posar en marxa un programa de restauració anomenat Projecte Gran Pompeia, amb el qual ha destinat 105 milions d'euros per a la restauració de l'indret durant quatre anys.