Ja es pot visitar la tomba de la dida de Tutankamon

Es deia Maya i segons algunes hipòtesis era una de les germanastres del que fou faraó d'Egipte fa més de 3.300 anys

Maia, dida de Tutankamon
Maia, dida de Tutankamon
31 de desembre del 2016
Autor
Redacció
Mentre els amants de l'arqueologia esperen amb expectació els resultats definitius de l'escàner de la tomba del faraó Tutankamon —que podrien revelar l'existència d'una cambra secreta— Egipte acaba d'inaugurar la tomba Maya, la dida del faraó, la dona que va alletar el cèlebre rei. Des d'aquesta setmana que la tomba —descoberta fa gairebé vint anys— es pot visitar en el conjunt arqueològic de la necròpoli de Saqqara, a uns 25 quilòmetres del Caire. Aquesta és l'última inauguració d'un llarg reguitzell de novetats que tenen com a objectiu rellançar el malferit sector turístic egipci, danyat per la inestabilitat política del país.

La inauguració ha tornat a posar sobre la taula la identitat de Maya. I que diversos indicis apunten que la dida era, a més, la germanastra de Tutankamon. De fet, durant la inauguració del nou espai, el Ministeri d'Antiguitats d'Egipte ha recorregut a la interpretació d'una escena dibuixada en una de les parets de la tomba per justificar aquesta hipòtesi: s'hi representa l'enterrament d'una altra germana del faraó, Meketaten, en la qual Maya sosté i dóna el pit a un bebè que es creu que és Tutankamon.

L'egiptòleg francès Alain Zivie coincideix amb l'anàlisi de les autoritats egípcies. El màxim responsable de l'equip que va descobrir la tomba ha assegurat a l'agència France Presse que la dida era membre de la dinastia governant, segurament la seva germanastra. A més de vint metres de profunditat, Alain Zivie va descobrir un epitafi que presidia la primera de les tres cambres de la tomba on s'hi podia llegir ‘Reial nodrissa [dida] que va alimentar el cos de Déu', en referència al petit Tutankamon. No obstant això, aquesta teoria no suscita un extens consens entre els egiptòlegs, i són molts els que creuen que és molt estrany que una membre de la dinastia exercís de dida.