Jaume Sisa: "Faria un concert al Paral·lel de la República"

Recuperem la conversa que vam mantenir amb el cantautor català amb motiu de la publicació del llibre 'El comptador d'estrelles'

Jaume Sisa -  Enrique Marco
Jaume Sisa - Enrique Marco
7 de setembre del 2015
Autor
Carla Galisteo
Amb motiu de la publicació del llibre 'Jaume Sisa, el comptador d'estrelles' (Empúries), del periodista musical Donat Putx, vam entrevistar al mític cantautor per a la secció 'Jo Sàpiens' del número 155.

Al llibre es defineix com a galàctic. Què vol dir? Tenir una visió de la realitat que engloba totes les realitats. La idea neix de Los grandes inventos del TBO, que llegia de petit. Em van inspirar els plànols de màquines absurdes que feia el professor Franz de Copenhague. Sempre he estat una persona singular i no tothom ha entès la meva filosofia.

Sense anar més lluny, les seves idees llibertàries li van impedir actuar al Canet Rock del 75...Vaig ser l'únic cantant, de fet, que el Govern Civil va prohibir. Aleshores la música era una via per expressar l'inconformisme d'un jovent que arrossegava repressió i anhelava llibertat.

A partir d'aquest fet, la seva cançó més popular es va convertir en un himne generacional. "Qualsevol nit pot sortir en sol" es va interpretar com un cant a l'esperança, en un temps en què tot era gris però el canvi, imminent. Era una aspiració poètica.

A quina època viatjaria per fer un concert? Als anys de la República, quan el Paral·lel era ple de cafès, cabarets i teatres que no tancaven en tota la nit.

Hi trobaria altres galàctics? Com que va morir el 1931, d'un pèl que no hauria pogut conèixer Santiago Rusiñol, un grangalàctic a qui tinc mig escrita una cançó.