Jordi Amat guanya el Premi Comillas d'Història

L'escriptor barceloní analitza a ‘La primavera de Múnich' els debats antifranquistes en el Congrés del Moviment Europeu de l'any 1962

Manifestació franquista en contra del Congrés del Moviment Europeu
Manifestació franquista en contra del Congrés del Moviment Europeu
26 de gener del 2016
Autor
Redacció
Entre el 5 i el 8 de juny de 1962, en plena onada de vagues mineres a Astúries, a Munic es va celebrar el IV Congrés del Moviment Europeu. Hi van participar 118 polítics espanyols de totes les tendències opositores al règim franquista amb la voluntat de traçar un full de ruta que portés la democràcia a Espanya i amb l'esperança d'integrar el país en el projecte europeista.

Ara, l'escriptor i doctor en Filologia Hispànica Jordi Amat (Barcelona, 1978) ha rebut el XXVIII Premi Comillas d'Història, Biografia i Memòries 2016, promogut per l'Editorial Tusquets, pel treball ‘La primavera de Múnich. Esperanza y fracaso de una transición democrática', on relata aquell episodi. El jurat l'ha escollit entre una cinquantena de manuscrits i n'ha destacat la investigació d'Amat per "minuciosa i aclaridora" d'un episodi "clau" de l'oposició democràtica al franquisme. I és que l'autor ha revisat una varietat "ingent" d'informació i documents, en gran part inèdits, que li permeten emmarcar l'anomenat ‘Contuberni de Munic' en una història molt més extensa que arrenca a la Guerra Civil, s'inscriu a la guerra freda i es projecta fins a la Transició. El premi consisteix en una estàtua de bronze dissenyada per Joaquín Camps i en una bestreta sobre drets d'autor de 12.000 euros.