Jordi Basté, periodista

"Tot és passat, però no tot esdevé història"

Jordi Basté, als estudis de RAC1 -  Maria Rosa Vila
Jordi Basté, als estudis de RAC1 - Maria Rosa Vila Maria Rosa Vila
2 de desembre del 2013
Autor
Víctor Farradellas

Defuig l'adjectiu influent, però la seva veu desperta cada dia milers de catalans. Jordi Basté presenta
El Món a RAC1, el programa matinal de ràdio més escoltat a Catalunya. Va ser el protagonista de la secció 'Jo, SÀPIENS' del número 126 de la revista.

Si pogués obrir El Món en un altre moment, quin seria?
L'11 de setembre del 1714, sense cap dubte. Ara parlem molt de la guerra de Successió, però seria interessant explicar-la in situ i amb els nostres propis ulls.

I a qui entrevistaria?
Miraria de parlar amb el general Moragues. Trobo que la història no li ha fet prou justícia i se'n podrien omplir munts de pàgines als llibres. És una de les figures més castigades per l'exèrcit borbònic, que després de matar-lo en va exhibir les restes durant més d'una dècada.

Com casen història i actualitat?
Una és necessària per entendre l'altra. Val a dir que jo no en sé gaire, d'història, però cada dia n'aprenc més. Crec que els mitjans hem aconseguit explicar les coses de manera molt més didàctica. Quan era petit, recordo que el meu avi comprava Historia 16, una de les poques revistes d'història que hi havia.

Fent actualitat cada dia, no s'acaba sabent història recent?
La veritat és que tinc poca memòria. A més, vés a saber qui o què passarà a la posteritat. Ja no recordem que el president del Govern espanyol va ser ministre d'Educació. Tot és passat però no tot esdevé història. La informació va molt de pressa, però a la història hi entra molt poca gent.