L'amor omple el Museu d'Història de Catalunya

L'exposició 'Testimo? Una història de l'amor i el matrimoni' repassa els canvis en la manera d'estimar-se des de l'antiguitat clàssica fins a l'actualitat

El Museu d'Història de Catalunya
El Museu d'Història de Catalunya
14 de desembre del 2015
Autor
Redacció
A totes les cultures es coneixen formes d'estimar, tot i que sovint són força diferents entre elles. L'amor i el matrimoni han estat presents en totes les societats, però han estat entesos de manera molt diferent al llarg de la història. Per conèixer els diversos aspectes de l'amor, el Museu d'Història de Catalunya inaugura aquest dimecres, 16 de desembre, una exposició que repassa els principals canvis que s'han donat en les relacions matrimonials i en les maneres d'estimar-se al llarg del temps, des de l'antiguitat de Grècia i Roma fins als nostres dies.

L'exposició permetrà conèixer els déus i les deesses del món grec i romà, els poemes que cantaven els trobadors a les seves estimades o com es festejava a pagès. També es reviurà amors burgesos, amors obrers i amors insurgents, abans d'endinsar-nos en la revolució sexual dels setanta i la diversitat de formes d'estimar avui.

A través d'obres d'art, cançons i objectes etnogràfics, l'exposició fa un repàs que permet veure les múltiples maneres com ens hem estimat i casat al llarg del temps. El llit de matrimoni, els refranys i les dites populars, els vestits de núvia… evoquen tant moments feliços com silencis, tabús i moments frustrats.

El tema no és nou. La literatura i el cinema l'han tractat àmpliament. I és precisament aquest llegat el progtagonista de l'últim àmbit de l'exposició, 'El jardí de les passions', que fan gaudir de diverses històries d'amor conegudes universalment (Romeu i Julieta, Marc Antoni i Cleòpatra…) i que simbolitzen en si mateixes diferents aspectes de l'amor al llarg de la història.

L'exposició es presentarà el 16 de desembre en una doble convocatòria:
  • La primera, dirigida als mitjans de comunicació, tindrà lloc a les 12.30 h i consistirà en una visita comentada a l'exposició a càrrec del comissari de la mostra, Xavier Roigé, antropòleg i especialista en l'estudi de la família i el parentiu. També comptarà amb la presència del director del Museu d'Història de Catalunya, Jusèp Boya.
  • La segona, a les 19 h, serà la inauguració de l'exposició, oberta a tot el públic. L'acte comptarà amb la presència de l'escriptora i periodista Empar Moliner, que apadrina l'exposició; del director del Museu, Jusèp Boya; i del comissari de la mostra, Xavier Roigé, que oferirà una visita comentada a l'exposició en acabar l'acte.
Previ als parlaments, la soprano Isabel Ricciardi di Gaudesi interpretarà tres peces líriques que aborden el tema de l'amor des de la vessant de la seducció, la passió i la desesperació. Comptarà amb l'acompanyament de Josep Buforn al piano.

La mostra es podrà veure al Museu d'Història de Catalunya fins al 22 de maig del 2016.