L’Aplec de Cardona recorda la resistència del castell durant la guerra de Successió

El municipi del Bages reivindica el seu passat, les llibertats i la cultura catalana a través de jornades culturals i recreacions històriques

La marxa de torxes durant l'Aplec de Cardona
La marxa de torxes durant l'Aplec de Cardona

Durant la guerra de Successió (1705-1715), el castell de Cardona va esdevenir un dels focus més destacats de la resistència catalana i es va convertir en el darrer baluard de les llibertats del Principat. Però el 18 de setembre de 1714, pocs dies després de l’entrada de les tropes borbòniques a Barcelona, la fortalesa cardonina va capitular i el desenllaç del conflicte va comportar la desaparició de les institucions catalanes. Els borbònics havien promès la salvaguarda dels habitants de Cardona, però la promesa no es va complir.

Les activitats de l'Aplec
Per reivindicar el paper resistent del castell i les llibertats perdudes després de la seva caiguda, la vila bagenca celebra l’Aplec de Cardona, amb un programa que acull jornades culturals i recreacions històriques. L'esdeveniment, que enguany celebra la XXI edició, comença el 14 de setembre i tindrà com a activitat principal la representació de l'espectacle teatral i musical ‘Viurem lliures o morirem’, amb què la població de Cardona rememora els fets del 1714. L’actuació es farà tant divendres 14 com dissabte 15, a les 20.30 h, a la col·legiata de Sant Vicenç. En acabar l'espectacle, al pati ducal es cantarà la Marxa del 18 de setembre i es baixaran torxes fins a la plaça del Mercat.

Dissabte, diumenge i dimarts seran dies assenyalats per als més petits, ja que es farà l’aplec infantil, així com l’arrossada, la caminada popular i diferents concerts. Una ofrena floral i la lectura de manifestos posaran el punt final al XXI Aplec de Cardona, el dimarts 18 de setembre al vespre.

Per a més informació, consulteu el web de l'Associació Cultural 18 de Setembre.