L'arqueologia uneix Corea del Sud i Corea del Nord

La cooperació en la recuperació de l'antic palau reial de la dinastia Goryeo —del segle X i ubicat a Corea del Nord— ajuda a estrènyer els llaços històrics entre els dos països

La frontera entre les dues Corees és el centre neuràlgic del conflicte -  Shutterstock
La frontera entre les dues Corees és el centre neuràlgic del conflicte - Shutterstock
10 de juliol del 2015
Autor
Redacció
Just al centre de la península de Corea es conserva el Manwoldae, un ampli palau reial del segle X construït per la dinastia Goryeo o Koryo. El conjunt arquitectònic va arribar a cobrir sis hectàrees: contenia diversos habitatges, alguns santuaris, una llibreria, un observatori astronòmic, portes i muralles. Del segle X al final del XIII va ser un dels centres neuràlgics de la península. Per tot plegat, el 2013 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat.

Ara bé, la recuperació d'aquest jaciment ha anat més enllà del fet merament arqueològic, i és que una vuitantena d'investigadors de Corea del Nord i del Sud han impulsat un projecte de col·laboració, una acció sense precedents entre dos països enfrontats des de l'esclat de la guerra civil l'any 1950. Així, per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial les dues Corees treballaran conjuntament, en un projecte que de moment durarà sis mesos. El periodista sud-coreà Kim Hyung-eun —especialitzat en l'àmbit arqueològic— assegura que aquest projecte "és important per a tots dos països, perquè posa en evidència el passat comú que els uneix". La cooperació amb Corea del Sud permetrà, a més, l'aplicació de noves tecnologies en l'arqueologia que fins al moment no s'havien pogut utilitzar, per la manca de pressupost i la precarietat amb què treballaven els científics de Corea del Nord.