L'Ermitage es compromet amb la reconstrucció de Palmira

Després de la Segona Guerra Mundial, les institucions russes van reconstruir monuments afectats per conflictes bèl·lics

Vista general de Palmira -  Marisol Gómez Giménez
Vista general de Palmira - Marisol Gómez Giménez
21 de desembre del 2015
Autor
Redacció
Entre les seves exposicions, l'Ermitage de Sant Petersburg —un dels principals museus del món— posseeix una gran quantitat de peces procedents de Palmira, ciutat siriana a hores d'ara controlada per Estat Islàmic i en permanent perill de seguir sent malmesa pels terroristes. En aquest context, el director general del centre, Mikhaïl Piotrovski, ha anunciat el ferm compromís de la institució que presideix amb la reconstrucció de la ciutat de Palmira una vegada la situació política a Síria s'estabilitzi. Piotrovski vol fer valer l'experiència de les institucions russes en la reconstrucció de monuments afectats per conflictes bèl·lics, tal com ho van fer amb Sant Petersburg en finalitzar la Segona Guerra Mundial.

De moment, mentre la situació política a Síria no es calmi, l'Ermitage es planteja organitzar una exposició itinerant amb les seves peces sirianes per conscienciar el món dels problemes que el patrimoni arqueològic d'aquest país del Pròxim Orient està patint.

Tot i que a simple vista aquest compromís de col·laboració pot semblar un gest altruista d'una entitat artística, la realitat és que les declaracions del director de l'Ermitage s'emmarquen en un context polític molt clar: la Rússia de Putin està alineada de forma explícita amb el règim del president sirià Baixar al-Assad, al qual defensa tant dels embats dels rebels i dels gihadistes com de les intervencions de les potències occidentals dirigides per França i els Estats Units. Aquesta promesa de col·laboració en la reconstrucció de Palmira, doncs, vol mostrar el compromís de Rússia amb una Síria en pau en la qual la cultura i l'arqueologia recuperin el valor que tenien abans de la guerra.