L'escala de l'església gòtica de Morella es va construir amb una tècnica revolucionària per l'època

Fins al moment, les teories apuntaven a que l'escala es va construir amb pedra o guix, però un nou estudi revela l'ús de ferro, poc habitual a l'edat mitjana

L'església de Morella
L'església de Morella
13 de novembre del 2015
Autor
Marta Pérez

Després d'anys d'estudis, es confirma que un dels tresors d'aquest temple gòtic del segle XIII, l'escala que dóna accés al cor, es va construir amb parts de ferro, amb la qual cosa es converteix en un dels exemples de les tècniques constructives més avançades de l'edat mitjana.

"Se sabia que s'utilitzava [el ferro], però no d'una forma tan clara com aquí. Estaria en un rang superior de la construcció europea d'aquesta època", destaca l'inspector de Patrimoni de la Conselleria de Cultura, l'arquitecte Arturo Zaragozá, que ha dirigit les últimes actuacions.

Un dels investigadors que ha ajudat a resoldre aquest misteri ha estat Rafael Marín, de la Universitat Politècnica de València (UPV), mitjançant l'ús de detectors de metall. "S'especulava sobre si era de guix, de pedra, o si tenia una base de fusta", apunta el professor. "A la llum de les últimes informacions, ens hem adonat que està formada amb una armadura de fusta que pot ser prèvia al seu revestiment de guix. Hem identificat també uns muntants, elements verticals que regulen la pujada, i les platines metàl·liques", afegeix.

Els investigadors també tenen una nova teoria sobre un dels elements que componen el ‘Judici final' situat al cor. En un dels extrems, en la part del cel, apareix una torre que es pensava que era de Jerusalem. Després d'analitzar-la de més a prop, es creu que seria una maqueta del campanar de l'arxiprestal que mai no es va arribar a construir. Unes troballes que arriben durant la celebració del 750è aniversari de l'inici de la construcció d'aquesta església.