Després de cinc setmanes de competició en què s'han registrat més de 150.000 vots, el jaciment arqueològic de l'Esquerda s’ha proclamat guanyador de la quarta edició d''El monument favorit dels catalans'.
Amb un total de 24.597 vots, aquest poblat ibèric i medieval que s’alça privilegiat sobre el riu Ter s’ha imposat finalment a la basílica de Santa Maria del Mar (18.113 vots) en un duel molt disputat. I és que l’Esquerda ha demostrat que, tot i gaudir d’una popularitat més modesta que el conegut temple barceloní, és una icona d’enorme valor patrimonial capaç de mobilitzar les masses.
L’enquesta que ho podia capgirar tot
Durant tota la setmana de votacions i fins a l’últim moment, l’Esquerda ha estat la icona més votada al web, sempre amb Santa Maria del Mar trepitjant-li els talons. Els primers dies la diferència de vots era tan reduïda que semblava que l'última paraula la tindria el bonus Popap, l’enquesta del programa 'Popap' de Catalunya Ràdio que dóna 3.000 punts extres. Però cap al final de la votació, l’Esquerda ha agafat volada i els marcadors han tancat aquest matí amb un clar guanyador. Així mateix, després de 24 hores d’emoció i neguit, el bonus Popap també ha anat a parar al monument osonenc.
Els resultats de les votacions i el guanyador del concurs s’han anunciat, en directe i en exclusiva, al 'Popap', el programa de Catalunya Ràdio conduït per Mariola Dinarès que ha fet el seguiment setmanal del concurs durant les cinc setmanes en què s’ha celebrat.
L’Esquerda, un poblat estratègic
Situat dalt d’un dels meandres del riu Ter, el jaciment de l’Esquerda gaudeix d’una localització estratègica sobre la plana de Vic i el massís de les Guilleries. Ja ho va detectar el poblat ausetà que va ocupar l’indret per les seves possibilitats de defensa i control del territori, que expliquen també el poblament pràcticament ininterromput des de l'edat del bronze fins al 1314. Amb evidències ibèriques, visigodes, carolíngies i medievals, el jaciment destaca per la gran amplitud cronològica de les seves restes, que documenten l’evolució urbanística del poblat en els diferents períodes.
“L'Esquerda és un exemple de com la passió compartida entre els arqueòlegs i la gent del territori permeten posar a la vista de tothom la importància d'un enclavament que ben versemblantment fou la capital dels ausetans, Auso”, explica Isabel Rodà, catedràtica d’Arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora adscrita de l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). Rodà, que també forma part de la comissió d’experts que va escollir 10 dels monuments finalistes, celebra el triomf de l’Esquerda: “Passats els segles, seria també un assentament molt important en època medieval. Tot això ho ha anat posant al descobert una tasca pacient que durant anys ha valoritzat i museïtzat les restes d'aquest punt clau de la història de la Catalunya central”.
Premi a la mobilització ciutadana
L’expectació al voltant del concurs s’ha notat especialment a Osona i, molt intensament, a Roda de Ter i les Masies de Roda, els municipis que acullen i gestionen l'Esquerda. A les xarxes socials, la seva competitivitat ha estat màxima per motivar la participació dels ciutadans. Ramon Isern, alcalde de les Masies de Roda, ha expressat al 'Popap' de Catalunya Ràdio la satisfacció de tots els organismes que s’han implicat en promoure la votació a favor de l’Esquerda: “Entre el nostre Ajuntament, l'Ajuntament de Roda de Ter, les conservadores i tot el personal del Museu de l’Esquerda, hem fet una mena de teranyina, una xarxa de treball conjunt per aconseguir que el nostre jaciment sigui el monument favorit dels catalans”. I ho han aconseguit, ja que el jaciment ha superat en vots un dels exemples més importants del gòtic català i una icona de la ciutat de Barcelona.
El gran guanyador, el patrimoni català
Des del 13 març, dia en què va començar la quarta edició d''El monument favorit dels catalans', el concurs ha superat els 150.000 vots registrats al seu web, tot un èxit de participació. Un any més, el concurs organitzat per la revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio ha generat una gran expectació al voltant del patrimoni del país, complint amb escreix l’objectiu de la iniciativa: reivindicar l’excepcionalitat dels nostres monuments.