La Biblioteca Nacional digitalitza dos còdexs de Da Vinci

El contingut virtual dels còdexs Madrid I i II de Leonardo Da Vinci està disponible gràcies al projecte ‘Leonardo Interactivo'

Alguns dels esbossos de Leonardo Da Vinci
Alguns dels esbossos de Leonardo Da Vinci
5 de novembre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Guardar a favorits
Els còdexs Madrid I i II, l'única obra de Leonardo da Vinci a Espanya, han estat digitalitzats per la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE) i posats a disposició dels usuaris mitjançant el projecte Leonardo interactivo. Van ser els usuaris de Facebook, a través d'una enquesta, els que van escollir quina havia de ser la segona obra que la BNE sotmetés a un procés de digitalització, després de publicar els continguts interactius d'El Quixot l'any 2010.

Després de romandre 150 anys extraviats, els volums es van redescobrir entre els arxius de la Biblioteca Nacional l'any 1964. Es tracta d'uns manuscrits que recullen, en forma de textos i dibuixos, un gran nombre d'idees del geni renaixentista sobre mecànica, geometria i construcció, així com múltiples projectes d'enginys mecànics. S'enquadren en el període més fructífer de la seva vida, i suposen el 10% de la seva producció escrita total.

Els dos tractats han estat sotmesos a un exhaustiu procés de restauració per part d'un equip multidisciplinari format per investigadors, bibliotecaris, informàtics i dissenyadors. El resultat és una completa radiografia dels textos dispersos dels dos volums de Da Vinci. Leonardo interactivo consta de 718 pàgines digitalitzades que inclouen la transcripció i la traducció de les anotacions del geni, i altres continguts multimèdia com animacions en 3D, pistes de música de l'època, enllaços a altres obres del seu temps, cites personals i un mapa cronològic de contextualització que recull els principals passatges de la seva biografia.

Els continguts virtuals dels còdexs Madrid I i II es poden consultar a la pàgina web de la biblioteca. Aquesta iniciativa permetrà un apropament lúdic a Da Vinci i un accés a la seva obra des de qualsevol plataforma tecnològica. A més, amb futures digitalitzacions es fomentarà la difusió dels continguts de l'enorme fons de llibres que custodia la Biblioteca Nacional.