La caiguda del 'faraó' Hawass

Dimiteix el Ministre d'Antiguitats d'Egipte, un dels personatges més emblemàtics de l'egiptologia actual

Una mòmia de l'antic Egipte
Una mòmia de l'antic Egipte
21 de juliol del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
La revolta que a l'inici de l'any va provocar la caiguda del règim del president egipci Hosni Mubarak s'ha acabat estenent també a l'arqueologia. Així, ahir es va fer pública la renúncia de Zahi Hawass, el totpoderós ministre d'Antiguitats i durant anys el rostre més emblemàtic de l'egiptologia al país dels faraons.

Aquesta, però, no era la seva primera dimissió: ja al començament de la revolució va deixar el seu càrrec al ministeri, oficialment com a protesta per l'espoli del Museu Egipci d'El Caire i altres museus i jaciments del país que va acompanyar les primeres passes de la revolta. El març, però, i tot i la seva estreta vinculació amb el règim caigut, va tornar a la primera fila de l'escena política com a ministre d'Antiguitats amb la finalitat de reobrir els jaciments arqueològics al turisme. Aquesta fugaç segona etapa acaba de finalitzar un cop el primer ministre del govern provisional, Essam Sharaf, ha decidit remodelar el gabinet i prescindir de les darreres figures relacionades amb Mubarak que encara quedaven a ell.

Tocat amb el seu inseparable barret a l'Indiana Jones, Hawass ha estat la persona que, des dels seus càrrecs de secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, viceministre de Cultura i ministre d'Antiguitats, ha marcat tota una època de l'arqueologia egípcia. El poder que atresorava feia d'ell la figura que decidia qui excavava i a on, i quan i com es presentaven els nous descobriments, sempre amb ell com a portantveu i protagonista destacat. Un afany de protagonisme aquest que li va donar una gran popularitat, apuntalada per campanyes com la que el 2003 el va portar a exigir al Museu Britànic la devolució de la Pedra Rosetta, però que també es va traduir en un perfil controvertit, polèmic i, sobretot des de la caiguda de Mubarak, cada cop més discutit.

Les excavacions no s'aturen

L'egiptologia, però, no para, i així els arqueòlegs continuen treballant i excavant a Egipte tot i el caos i incertesa que van acompanyar els primers moments de l'enderrocament del règim. Un dels darrers descobriments l'ha protagonitzat José Manuel Galán, director del Projecte Djehuty, que aquest any fa el seu 10è aniversari. La present campanya a la tomba d'un funcionari de l'Imperi Nou, l'anomenat Djehuty, situada a la necròpolis de Dra Abu el-Naga, a la vora occidental de Luxor, ha finalitzat amb la descoberta de 80 ushebtis, unes figuretes de 3.000 anys d'antiguitat que en les creences egípcies havien de servir l'ànima del difunt al més enllà.