La carta que va fer la volta al món

L'Arxiu d'Índies de Sevilla mostra la còpia de la missiva que Juan Sebastián Elcano després de circumnavegar la Terra

Juan Sebastián Elcano
Juan Sebastián Elcano
27 de juliol del 2015
Autor
Oriol Gracià

La crisi i la necessitat de liquiditat de molts col·leccionistes ha fet aflorar documents històrics que formaven part de col·leccions privades sense inventariar. En aquest context, l'estiu passat va sortir a subhasta un còpia de la missiva que el navegant Juan Sebastián Elcano va escriure al rei de Castella, Carles V, el 6 de setembre de 1522, just després de completar la primera volta a la Terra de la història, la crònica d'un viatge que va canviar el món. El Ministeri de Cultura va adquirir el document, que és una còpia coetània de l'original i és l'única que es guarda a l'Estat espanyol.

La carta revela el primer relat de la ruta que permet arribar a les illes de les Espècies —Les Moluques, actual Indonèsia— navegant des de la Península cap a Occident. Un document que va dinamitar simbòlicament l'acord de Tordesillas de 1494, que repartia les zones de navegació i conquesta entre Espanya i Portugal. Aquesta nova gran ruta transoceànica uniria els continents europeu, americà i asiàtic, inaugurant així la primera globalització.

Per primera vegada, el document s'exhibeix en l'exposició ‘Primus circumdedisti' a l'Arxiu d'Índies de Sevilla, on el visitant pot contemplar curiosíssims detalls com la designació de càrrecs de l'armada, la relació de sous de la tripulació o la història dels 243 mariners, dels quals només 17 van sobreviure als tres anys de viatge. "La mostra serveix per recordar a les organitzacions polítiques que estem propers a la data en la qual es compleixen cinc-cents anys d'una gesta històrica: la sortida el 1519 des del port de Sevilla de l'Armada de la Especiería que va liderar Magallanes i que va culminar Elcano a la mateixa ciutat el 1522", ha explicat Juan Sales Tornero, director de la Fundació Nao Victoria, en declaracions al diari ‘El País'.