La destrucció de l'ISIS també arriba al sud del Mediterrani

Els grups terroristes amenacen de fer miques la ciutat mil·lenària de Sàbrata, a Líbia

Ciutat mil·lenària de Sàbrata
Ciutat mil·lenària de Sàbrata
14 de desembre del 2015
Autor
Redacció
Com ja ha passat en alguns països de l'Orient Mitjà controlats per grups radicals vinculats al terrorisme, la destrucció del patrimoni històric comença a ser habitual també a la riba sud del Mediterrani. El cas més paradigmàtic el trobem a Líbia. I és que la inestabilitat política que viu el país després de la caiguda del règim de Gaddafi ha propiciat la proliferació de grups gihadistes de diverses tendències, alguns dels entroncats de forma directa amb l'ISIS, l'autoproclamat califat independent a Síria i l'Iraq. I de la mateixa manera que l'ISIS destrueix les restes arqueològiques que cauen a les seves mans en països com Síria i l'Iraq, els seus homòlegs libis han aconseguit el control d'alguns jaciments amb l'objectiu de guanyar visibilitat i millorar el seu finançament amb la venda d'obres d'art al mercat negre internacional.

Des de fa uns dies, la ciutat de Sàbrata és a punt de caure en mans dels terroristes, després que l'exèrcit governamental hagi estat incapaç de defensar-ne el perímetre. Sàbrata no és només un enclavament arqueològic important; també és un punt estratègic des del qual els terroristes podrien organitzar l'assalt definitiu sobre la capital del país, Trípoli, que es troba a només 50 quilòmetres.

El jaciment arqueològic de Sàbrata destaca pel seu teatre, que de moment es conserva en un estat gairebé òptim. De fet, fins fa ben poc, el monument atreia milers de turistes cada any. Però el teatre no és l'únic punt d'interès de l'enclavament. El jaciment també posseeix una gran quantitat de temples i edificis públics que daten de la fundació de la colònia per part dels fenicis al segle VI aC.

Ara el conjunt està en perill, i en la retina de tots estan gravades les imatges dels terroristes de l'ISIS destruint edificis de la ciutat de Palmira i d'altres llocs del Pròxim Orient. Als defensors del patrimoni només els queda confiar que la comunitat internacional reaccioni i actuï de manera imminent per pal·liar el creixent d'un problema que amenaça d'expandir-se per tot el sud del Mediterrani.