La Diputació recrea el setge de Lleida de 1707 al Born Centre Cultural

Es tracta d'un dels principals actes de la commemoració del Tricentenari

El jaciment del Born Centre Cultural
El jaciment del Born Centre Cultural
13 de març del 2014
Autor
Redacció
Aquest dissabte 15 de març, el Born Centre Cultural acollirà una jornada plena d'activitats sobre el setge de Lleida de l'any 1707 a mans de les tropes borbòniques de Felip V.

El conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, assistirà a la recepció i presentació, que donarà lloc a una taula rodona titulada "Lleida 1707-Barcelona 1714" amb l'advocat, escriptor i director del Born Centre Cultural, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort, i el director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, com a moderador.

Després de la taula rodona, sobre les 12.30 hores, s'iniciarà la representació escènica "El setge de Lleida 1707", que narrarà el setge que va viure la ciutat el 12 d'octubre de 1707 a mans de les tropes borbòniques a les ordres de Felip V, un fet cabdal de la Guerra de Successió, que acabaria 7 anys més tard amb la derrota de Catalunya l'11 de setembre de 1714.

L'espectacle parteix de la cantata 'Sur la prise de Lérida' de Jean Baptiste Stuck Batistin, músic de la cort de Versalles, combinada i contestada amb músiques populars, així com també amb el testimoni d'un soldat occità a les ordres de l'exèrcit invasor, una pagesa i un comerciant de sedes de Lleida, inspirats en personatges històrics.

La representació comptarà amb un conjunt barroc format per Maria Altadill, (soprano), Ingrid Kuntzmann (violoncel), Arnau Millà (flauta travessera) i Jordina Millà (clavicèmbal) i un conjunt tradicional format per Jordi Cebolla, (flabiol i tamborin), Jordi Farrando (tarota) i Robert Vidal (sac de gemecs).

Les activitats d'aquesta jornada de dissabte s'emmarquen en un conjunt d'activitats més ampli organitzat per la Diputació de Lleida. En aquest sentit, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que "a aquesta commemoració de país, la Diputació de Lleida hi aporta un cicle d'activitats amb l'objectiu d'analitzar, a partir d'uns fets tràgics i transcendentals, les aspiracions nacionals i les perspectives de futur que viu, tres-cents anys després, el poble de Catalunya".