"La gastronomia és la millor eina per submergir-se en la cultura del Renaixement"

Margaret Nofre, presidenta de Platigot, l'Associació d'Hosteleria i Turisme de Tortosa

Margaret Nofre -  Oriol Gracià
Margaret Nofre - Oriol Gracià Oriol Gracià
11 d'abril del 2013
Autor
Oriol Gracià
Potatge de sípia i calamars amb ametla mòlta, formatges arrebossats, abadejo amb mel, arròs amb crosta... durant el Dia SÀPIENS les aromes de la cuina del segle XVI ompliran el Mercat Municipal de Tortosa. Margaret Nofre, presidenta de Platigot i xef del restaurant Sant Carles de Tortosa, oferirà una mostra de cuina del Renaixement en un dels centres neuràlgics de la gastronomia local. Serà una bona avantsala per anar fent boca i fer un tastet de tot allò que us podreu trobar a les jornades gastronòmiques que se celebren el tercer cap de setmana de juliol amb motiu de la Festa del Renaixement de Tortosa, una festa de recreació històrica que transforma el nucli antic de la ciutat.

Avui, es fa difícil imaginar la cuina catalana sense el pa amb tomàquet.
El tomàquet va arribar a casa nostra al final del segle XVI, just després de la descoberta d'Amèrica, però no es va afegir al pa amb oli tradicional fins dos segles més tard. L'assimilació dels productes del Nou Món, sovint, va ser lenta.

Així, doncs, res de tomàquet, ni de patates...

Ni pebrot, ni fesols, ni carabasses, ni carabassons, ni blat de moro, ni xocolata...

I què menjaven els nostres compatriotes del segle XVI?
A l'època abundaven els escabetxos, amb fruits secs, espècies i herbes fresques. El llenguado, el salmó i l'escrita eren peixos populars, al costat de la carn de caça. Els plats s'adobaven amb canyella, safrà, llavors de coriandre... Per a les postres flaons, pastissets de formatge, raviolis, casquetes. Utilitzaven molt poc el sucre, de fet per endolcir els plats hi afegien mel.

I per beure?
Es consumia vi especiat, amb gingebre i mel. També es bevia cervesa.

Fa més de quinze anys que els restauradors i pastissers de Tortosa vau impulsar les Jornades Gastronòmiques de la Festa del Renaixement. Com ho vau fer per recuperar les receptes?
Hi ha hagut un treball de recerca molt rigorós. En els receptaris medievals i del Renaixement no hi apareixien les proporcions dels ingredients i per això vam treballar al costat de Josep Lladonosa, xef de renom i estudiós de la cuina catalana antiga. Amb ell vam poder restituir moltes receptes de l'època.

Cuinar com a l'època no de deu ser senzill.

A les Jornades Gastronòmiques del Renaixement hi participen una vintena de restaurants i pastisseries. Cada any organitzem un taller de cuina per als professionals del sector amb l'objectiu d'investigar en noves receptes i assegurar-nos que els plats que elaboren els nostres associats són rigorosos.

Quina és la reacció dels comensals del segle XXI quan tasten les menges de fa 500 anys?

En general els plats especials se'ns fan estranys, perquè no hi estem acostumats, però la gastronomia és una de les millors eines per submergir-te a una cultura de l'època. Les Jornades Gastronòmiques són un complement essencial per als qui volen assaborir, en sentit literal i metafòric, la Festa del Renaixement.