La muixeranga d'Algemesí, Patrimoni de la Humanitat

La UNESCO reconeix un dels grans símbols de la cultura popular valenciana

Muixeranga d'Algemesí
Muixeranga d'Algemesí
28 de novembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
La muixeranga, la dansa i la melodia de la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí (Ribera Alta), ja forma part del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. Es reconeix així el valor d'aquest conjunt de quadres plàstics amb intencionalitat representativa que els darrers anys ha esdevingut un autèntic símbol de la cultura popular dels valencians. Per bé que la teoria ens diu que els castells i la muixeranga tenen un origen comú (les moixigangues), els primers s'haurien especialitzat en les torres humanes pròpiament dites i les segones s'haurien preservat fidels al sentit religiós i al quadre plàstic.

El fado i els mariachis
D'altra banda, el comitè d'experts reunit a l'illa indonèsia de Bali també ha declarat Patrimoni de la Humanitat "la música mariachi, escrita per a veu, cordes i trompeta, perquè transmet valors que fomenten el respecte pel patrimoni natural de les regions mexicanes i de la història local". La llista, a més, inclou el fado, un estil musical que va néixer als barris més humils de Lisboa i que avui s'ha convertit en tot un símbol del caràcter portuguès.

Arrels ancestrals
La UNESCO també ha destacat el valor del pelegrinatge del Senyor de Qoyllurit'i, una celebració que fusiona creences d'origen inca amb altres cristianes i que recorre 8 km, des de Mahuayani fins a Sinakara, que finalitza en un santuari ubicat a 4.000 m sobre el nivell del mar. La saviesa dels xamans jaguars del Yuruparí colombià, una tribu que viu als voltants del riu Pira Paraná, també es troba en aquesta nova llista. Aquests xamans transmeten per via masculina i des del seu naixement el Hee Yaia Keti Oka, una saviesa atorgada pels Ayowa (els Creadors) i que s'associa a un territori sagrat i implica tota classe de matèries, des de la salut del cos fins a les lleis, passant per la collita o la criança del bestiar.