La petjada nazi a l'Equador

Alemanya hi envia dos investigadors per estudiar nous arxius i seguir el rastre dels nazis que s'hi van instal•lar durant i després de la II Guerra Mundial

Portada del llibre 'El Ecuador y la Alemania Nazi'
Portada del llibre 'El Ecuador y la Alemania Nazi'
13 d'abril del 2015
Autor
Oriol Gracià
Ara que fa un any que va sortir a la venda el llibre ‘El Ecuador y la Alemania Nazi', un petit terratrèmol ha sacsejat la política equatoriana i l'ha situat al capdamunt de la llista dels més venuts. El llibre és una recopilació documental de la relació entre l'Equador i Alemanya durant el període comprès entre 1933 i 1945. S'hi explica, per exemple, com el 1940 l'Alemanya nazi va condecorar el canceller de l'Equador, Julio Tobar Donoso. També fa referència a un préstec de trenta-quatre milions de dòlars —confiscats als jueus— que els nazis van oferir per invertir en el desenvolupament de l'Equador. A més, el volum detalla la història de l'inventor de les cambres de gas mòbils, Walter Rauff, que va viure a Quito entre 1948 i 1958. La repercussió del llibre ha provocat l'aflorament de nous testimonis amb informació inèdita sobre les persones que van ajudar els fugitius nazis, com l'esposa del canceller Julio Tobar Donoso i membres de l'alta noblesa equatoriana.

L'autor del llibre, Francisco Núñez del Arco, ha apuntat que li havien vetat l'accés a un dels arxius secrets de la cancelleria equatoriana, on sembla que hi podria haver més dades sobre l'arribada de nazis a l'Equador després de la Segona Guerra Mundial. Ara, l'Oficina Central per al Seguiment dels Crims Nacionalsocialistes d'Alemanya ha enviat a l'Equador dos investigadors per analitzar els arxius històrics que guarda el Ministeri de Relacions Exteriors. Els permisos s'han aconseguit gràcies a la mediació de l'ambaixador de l'Equador a Berlín, Jorge Jurado, i del cònsol honorari alemany a Quito, Siegfried Rapp. Segons fonts oficials, l'objectiu dels investigadors ésseguir el rastre "d'una o dues persones, possiblement encara vives", que es van instal•lar a l'Equador després de fugir d'Alemanya.