La piràmide del Sol, en perill d'enfonsament

Un estudi ha detectat que la banda sud del temple asteca és menys densa que la nord, i per tant és més seca i fràgil

Piràmide del Sol
Piràmide del Sol
29 d'abril del 2014
Autor
Carla Galisteo
La piràmide del Sol de Teotihuacán, un dels emblemes arqueològics de Mèxic, podria enfonsar-se. Així ho ha conclòs un estudi realitzat per científics de l'Institut de Física de la Universitat Nacional de Mèxic, que ha detectat que la zona sud de la construcció té un 20% menys de densitat que la nord, a causa de la manca d'humitat i l'exposició del sol. La sequera que afecta aquest costat podria empitjorar progressivament, fins a provocar possibles enfonsaments.

L'estudi, que s'ha dut a terme durant 14 anys, ha consistit a realitzar una radiografia del temple asteca amb un detector de radiació còsmica. Els resultats han detectat una alarmant diferència de densitat entre les zones nord i sud, essent aquesta darrera menys densa, més seca i més fràgil. Els motius es troben en l'exposició al sol, ja que aquesta part de la construcció és la que passa la major part del dia il·luminada. També influeix en la manca d'humitat una restauració realitzada fa cent anys, que va utilitzar un ciment impermeable que impedeix que la pluja penetri i humidifiqui l'estructura interior.

Els experts esperaran a tenir els resultats definitius de la investigació per prendre una decisió sobre el manteniment i la conservació de la piràmide. Caldrà prendre les mesures necessàries per tornar a humitejar el costat danyat, que probablement consistiran a substituir el material impermeable per un altre més porós que permeti la penetració de l'aigua.