La història és plena de fets i personatges que, tot i haver tingut un paper rellevant, per un motiu o un altre han passat desapercebuts. Amb la voluntat de recollir els episodis històrics relacionats amb la lluita pels drets humans i civils, la Història de la Humanitat i la Llibertat recull molts d'aquests episodis que han quedat en un segon pla. Per fer-te'n un tast, te'n presentem alguns com els "Sabies que", les curiositats de la Història de la Humanitat i la Llibertat.
- Sabies que la primera declaració dels drets humans es va redactar a Babilònia, l'actual Iraq, el 539 aC? L'anomenat cilindre de Cir, del qual te'n parlem en el volum 4, és tot un cant a la tolerància i la llibertat, una declaració en què el rei persa Cir II el Gran va exhibir un tarannà inusual envers els pobles sotmesos.
- Sabies que la primera vaga va tenir lloc a l'antic Egipte? Sí, els egipcis que construïen les tombes de la Vall dels Reis van protagonitzar la primera vaga documentada de la història.
- Sabies que Copèrnic no va ser el primer a proposar la teoria heliocèntrica? El model astronòmic que situa el Sol al centre del sistema solar va ser posat sobre la taula pel grec Aristarc de Samos al segle III aC, molt abans que Nicolau Copèrnic desplacés la Terra del centre de l'univers.
- Sabies que l'emperador romà Trajà ja va promoure un sistema de subvencions per als més desafavorits? Amb els ‘alimenta', Trajà va desenvolupar un programa que oferia ajudes a orfes i pobres de l'imperi Romà.
- Sabies que els màrtirs de Chicago van contribuir a implantar la jornada laboral de vuit hores? Acusat d'haver matat un policia en un judici ple d'irregularitats, el periodista Adolf Fischer i els seus companys van ser executats l'11 de novembre de 1887, un dels ‘Dies de la llibertat' del volum 15.
- Sabies que va ser la primera dama dels Estats Units Eleanor Roosevelt qui va promoure la Declaració Universal dels Drets Humans?
- Sabies que la universitat de Sankoré, a Tombouctou, la més prestigiosa del món islàmic, va ser fundada per una dona en una època (el segle XIV) en què no hi havia noció d'igualtat?
Totes aquestes curiositats, entre moltes altres, les trobaràs a la Història de la Humanitat i la Llibertat, la primera història de la humanitat explicada des del punt de vista de la llibertat. Ajuda'ns a fer-la possible reservant el primer volum a sapiens.cat/llibertat