La reina Hatshepsut d'Egipte ja utilitzava productes de bellesa

Filla del faraó Tutmosis I es posava una loció dermatològica feta a base d'oli de palma, nou moscada i greixos no saturats.

 Temple d'Hatshepsut -   
 Temple d'Hatshepsut -  
2 de setembre del 2011
Autor
 Juan Carlos Moreno
Filla del faraó Tutmosis I, Hatshepsut va ser la gran reina de l'antic Egipte, una governant decidida i capaç que, desafiant les convencions, no només va aconseguir imposar-se al tron reial durant una vintena d'anys, sinó que també va portar a terme campanyes militars que van enfortir el regne i una gran activitat constructiva que va culminar al gran temple de Deir el-Bahari, obra del seu arquitecte i favorit Senenmut. Tant gran seria la seva petjada, que a la seva mort el seu successor Tutmosis III va fer tot el possible per a esborrar la seva memòria dels anals i edificis egipcis.

Ara el nom de la gran reina torna a l'actualitat després de la publicació dels resultats d'un estilitzat flascó de 15 centímetres d'alçada que miraculosament ha arribat intacte fins als nostres dies i que, segons la inscripció que l'adorna, li hauria pertanyut. Amb 3.500 anys d'antiguitat, el seu contingut ha estat ara analitzat per tècnics del Institut Farmacològic de la Universitat de Bonn. Els resultats confirmen que, lluny de ser un perfum, es tracta d'una loció dermatològica feta a base d'oli de palma, nou moscada i greixos no saturats. Això sí, l'anàlisi ha descobert també en la seva composició la presència de substàncies cancerígenes com el quitrà, que podrien haver provocat o accelerat la mort de la reina. De fet, l'estudi de la seva mòmia, trobada a la tomba KV20 de la Vall dels Reis, ja indicava que patia càncer, a més d'osteoporosi i diabetis.