La roca dels Moros del Cogul, joia de l'art rupestre català

El Museu de la Noguera de Balaguer repassa la prehistòria del nostre país a través de les pintures rupestres

Pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul
Pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul
21 de setembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno

El 1908, el descobriment de les pintures rupestres de la roca dels Moros del Cogul (les Garrigues) va suposar un esdeveniment d'extraordinària importància per a l'estudi del naixement de l'expressió artística. Es tracta d'un dels conjunts pictòrics més destacats no només de Catalunya, sinó també de l'àmbit internacional, com ho demostra el fet que la Unesco el declarés Patrimoni Mundial de la Humanitat l'any 1998.

Tot i que no s'ha pogut determinar l'edat exacta de les pintures, tot sembla indicar que van ser realitzades fa uns 7.000 anys, en un moment de canvi social, d'arribada de noves tecnologies i de barreja de tradicions. És el moment de l'eclosió de l'anomenat ‘art llevantí', que s'estén per tota la conca mediterrània peninsular i el sud de França, i que es distingeix per les seves figures humanes, principalment d'arquers. Però l'escena més significativa de la roca dels Moros del Cogul està protagonitzada per dones que mostren pentinats peculiars que configuren un cap triangular i que van vestides amb llargues faldilles que cobreixen fins als genolls. La seva presència ha fet pensar que aquest espai podia estar destinat al culte a la fecunditat.

Ara, el Museu de la Noguera de Balaguer, de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya, presenta ‘Un espai sagrat. La roca dels Moros del Cogul', una exposició que repassa la prehistòria del nostre país a través de les pintures i els gravats que conformen aquest singular conjunt pictòric. La mostra es pot veure fins al 16 d'octubre.