La Seu d'Urgell mostra el seu passat amb tecnologia avançada

Tres rutes senyalitzades amb codis QR i un web interactiu amb 25 vídeos ens permeten recórrer 15 segles d'història

La Seu Medieval
La Seu Medieval
15 de desembre del 2015
Autor
Marta Pérez
Després d'impulsar una sèrie d'estudis sobre el passat de la ciutat, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha engegat un projecte de difusió que inclou rutes i un web interactiu. Una de les rutes organitza un recorregut pel centre històric de la ciutat amb 28 codis QR, que faciliten el coneixement al detall de tots els punts d'interès per interpretar les singularitats històriques de la Seu. A banda d'aquest suport, s'ha fet públic un portal a Internet,laseumedieval.com, que engloba 25 vídeos que situen l'entorn medieval de la vila.

Els recursos per conèixer i fer els itineraris turístics per la Seu també han previst l'edició d'una guia turística, mapes del municipi, set plafons i 35 plaques ceràmiques que identifiquen espais d'interès. També un plànol i altres senyalitzacions de caràcter turístic a diferents indrets del municipi.

La Seu, a l'edat mitjana, havia esdevingut un centre polític, econòmic i religiós, i un nus de comunicacions estratègic que controlava bona part del Pirineu. Aquests motius convertien la Ciutat d'Urgell en un caramel ben temptador, i van comportar la construcció de diferents recintes de muralles i defenses al llarg dels segles.

L'Ajuntament, a més, ha dut a terme altres estudis. D'una banda, un exhaustiu recull de la documentació que els urgellencs del segle XIV generaven quan anaven a cal notari. De l'altra, un inventari de les restes que encara avui es conserven d'aquestes fortificacions, malgrat el pas del temps i les obres i renovacions d'edificis. I, finalment, un catàleg d'immobles i elements que tenen valor patrimonial i que, per la seva importància i pels seus valors, s'haurien de conservar.

Un estudi subvencionat pel fons FEDER i la Generalitat
Tota la documentació obtinguda de l'època medieval ha estat analitzada minuciosament a través de diferents estudis. L'historiador Carles Gascón i els arquitectes Joan Marquet i Marc Vidal han analitzat els elements patrimonials del centre històric. L'estudi arqueològic i topogràfic de les muralles medievals ha anat a càrrec de l'arqueòleg Òscar Augé, i el buidatge documental dels protocols notarials de l'Arxiu Capitular d'Urgell ha estat obra de Laura de Castellet. El treball ha estat exhaustiu i ha comptat amb el finançament dels fons europeus FEDER, en el marc del Programa FEDER Catalunya 2007-2013, i dels plans de foment del turisme del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

El principals punts d'interès per visitar
Amb la catedral de Santa Maria, del segle XII, obra romànica única a Catalunya, com a atractiu central, s'articulen tres itineraris que repassen la història patrimonial, artística, religiosa, militar i ciutadana de la Seu d'Urgell des dels seus inicis.

El recorregut principal, el que es dedica al nucli històric, inclou atractius com:
  • La catedral
  • El Museu Diocesà, on es guarda el Beatus, una peça excepcional, un manuscrit del segle X decorat amb miniatures, basat en els textos del Beat de Liébana
  • L'església de Sant Miquel, del segle XI
  • L'Espai Ermengol, un centre d'interpretació de la vida ciutadana i la història de la població de la Seu
  • El Palau Episcopal, del segle XIV
  • El carrer dels Canonges, que a la part baixa era la seu del gremi de carnissers, activitat econòmica cabdal de l'època, i que a la part alta acull palauets dels bisbes i canonges
  • Vestigis dels carrers on es concentrava la comunitat jueva, una de les més pròsperes del Pirineu català
  • La Plaça, l'antic espai de mercat
  • Vestigis de les muralles que van protegir i encerclar la Seu
  • L'església gòtica de Sant Agustí
  • Un molí, datat del segle XVIII
  • El claustre classicista de Sant Domènec
  • Les mesures per al gra, als porxos del carrer Major
Dos itineraris més
L'itinerari centrat en la ciutat nova proposa un recorregut per la ciutat que va depassar els límits de l'antic nucli medieval, a partir del segle XIX, amb alguns punts d'especial interès com el passeig Joan Brudieu, el Seminari Conciliar, el Parc de Valira i claustre modern, i el Parc Olímpic del Segre.

I el tercer recorregut ens aproxima al nucli de Castellciutat, un antic municipi integrat a la Seu d'Urgell l'any 1971, i que mostra un conjunt extraordinari de patrimoni militar modern.