La Unesco ja pensa en la reconstrucció de Palmira

Malgrat la destrucció causada pels radicals, es calcula que el 80% de les ruïnes arqueològiques està en bones condicions

Vista general de Palmira -  Marisol Gómez Giménez
Vista general de Palmira - Marisol Gómez Giménez Marisol Gómez Giménez
29 de març del 2016
Autor
Redacció
L'exèrcit sirià, juntament amb les milícies lleials al govern, ha recuperat el control del jaciment arqueològic de Palmira. El conjunt, d'un gran valor patrimonial per la barreja d'influències grega, romana i persa, estava en mans d'Estat Islàmic des del mes de maig passat. Cal dir que la força aèria russa —aliada de les forces oficials sirianes— ha estat clau en la presa de Palmira. "Aquesta victòria ajuda a estrènyer encara més el llaç al voltant dels terroristes de l'ISIS", ha explicat un dels portaveus de l'exèrcit.

Durant els mesos que les ruïnes han estat en mans dels radicals, Estat Islàmic ha fet saltar pels aires els temples de Bel i Baalshamin, així com les torres funeràries romanes i l'arc de triomf. Tot i així, el teatre romà i les muralles de la ciutadella han quedat gairebé intactes. A més, les autoritats han trobat les peces de la imponent escultura del Lleó d'Al·lat, que va ser destruïda pels milicians islamistes al juliol de 2015 i que data del segle I aC. Es creu que la seva reconstrucció serà possible.

A falta de prospeccions més exhaustives, es calcula que el 80% de les ruïnes arqueològiques està en bones condicions. Per tot plegat, els responsables del jaciment i la Unesco consideren que la recuperació de bona part del conjunt serà possible, una recuperació que segons ha informat Maamoun Abdulkarim, cap d'Antiguitats i Museus de Síria, durarien un mínim de cinc anys.