Les explosions de la Tronada donaran el tret de sortida a la Festa Major de Sant Pere de Reus el proper 24 de juny. La primera tronada, un rec de pólvora fet amb mascles o morters, ressonarà a la plaça del Mercadal just després de la lectura del pregó; de fet, serà el mateix pregoner qui encendrà la primera Tronada de la celebració. Aquest és un dels actes més esperats i amb més història de la Festa que es podrà viure quatre vegades: el 24 de juny després del pregó, el 28 de juny al vespre i el 29, a les 11 h, abans de l’actuació de lluïment dels grups festius, i al vespre, en finalitzar la processó.
El programa inclou més de 200 actes, entre els quals destaquen el seguici festiu de diables, grups de balls populars i elements del bestiari com la Víbria o el Basilisc, entre d'altres; les ballades de gegants i del bestiari; els Goigs de Sant Pere, o l'Ofici de Completes. La música també tindrà un protagonisme especial, amb concerts vermut als jardins de la Casa Rull, revetlles i els concerts de Barraques.
A més, aquest 2019 la festa arriba amb diverses novetats, com la incorporació al programa dels concerts del Festival d’Estiu FAR, la programació de Corpus o la celebració dels 10 anys del Ball de Dames i Vells. Aquesta no és l'única efemèride de la festa: aquest 2019 es compleixen 175 anys de la visita a la ciutat de la Reina Mare i la Reina Isabel II i se celebren els aniversaris dels Nanos de Reus (fan 50 anys!), la Cucafera (5 anys), i el Lleó (15 anys). Consulteu tot el programa aquí.
Els orígens de la tronada
Els orígenes de la tronada cal buscar-los en l’antic costum d’utilitzar els trets d’escopeta i fusell o les canonades des de la muralla d’una vila en moments concrets d’una festa. En el cas de Reus, la tronada està documentada des del segle XII. Així, es té constància d’una notícia de l’agost del 1677 en què es diu “y aurà cantoria a 4 cors, cobla de menestrils, molta còpia de cohets de totes sorts, abundància de pa beneyt, tea, y pòlvora per als tirs de mascles, y campana”. Aquesta referència als mascles indica una tronada com la s’encén avui dia.
Informació pràctica
- Dates: del 24 al 29 de juny.
- Espais: Saló de Plens de l'ajuntament (lectura del pregó), plaça del Mercadal (Tronada) o església Prioral de Sant Pere, entre altres racons i edificis de Reus.
Pregoner: Isaac Sanromà, expresident de la Cambra de Comerç de Reus. - Programa: consulteu-lo aquí.
Cartell de la Festa Major de Sant Pere 2019, dissenyat per Joan Dalmau