Llorís, una rica vil·la romana al Pirineu

Una nova excavació al jaciment del Pallars Jussà ha tret a la llum diversos enterraments al mausoleu i ha descobert noves estances a la zona dels banys

Tasques d'excavació als banys de la vil·la romana de Llorís
Tasques d'excavació als banys de la vil·la romana de Llorís IAUB
12 de juliol del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Una nova campanya d'excavació arqueològica liderada per l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona (IAUB) a la vil·la romana de Llorís, a Isona i Conca Dellà, ha tret a la llum resultats rellevants al mausoleu i als banys del conjunt. 

El jaciment de Llorís està format per una vil·la d'uns 10.000 m2 construïts que conté la residència dels propietaris, estables, magatzems i zones de treball vinculades a l'explotació de la finca que en depenia. Les darreres excavacions han permès aprofundir en el coneixement de les diverses dependències, entre les quals hi ha un mausoleu amb aspecte de torre quadrada que va acollir diversos enterraments durant l'antiguitat. La nova campanya ha excavat les tombes més profundes, datades del moment de la construcció, i ha tret a la llum un sarcòfag de pedra, el primer que es localitza a l'entorn d'Isona.

Els treballs al balneum, els banys privats de la vil·la que daten dels segles I-II dC, han descobert diverses estances. L'estança més baixa tenia la funció de mantenir viu el foc que escalfava les altres sales. Just al damunt del caldarium, la sala calenta dels banys, enguany s'ha excavat part del tepidarium, la sala tèbia, on han aflorat diverses conduccions de foc i d'aigua que demostren que els banys estaven preparats per funcionar també amb fred intens, amb un segon forn per garantir la temperatura desitjada.

A partir d'ara, les excavacions continuaran a l'Hort del Cavaller, una finca situada dins l'antiga ciutat romana on es treballa des de l'any 2019 i que ha proporcionat informació molt valuosa sobre les muralles i l'urbanisme d'Aeso.