Localitzen el priorat de Sant Esteve amb georadar

Un escaneig del sòl de l'església de Sant Joan les Fonts ha detectat restes que es podrien atribuir al monestir del segle XII que es creia que es trobava a la zona

Sant Joan les Fonts
Sant Joan les Fonts
11 de febrer del 2014
Autor
Carla Galisteo
Diversos documents històrics de Sant Joan les Fonts fan referència a un antic monestir benedictí del segle XII, el priorat de Sant Esteve, i el situen pels voltants de l'indret on avui hi ha l'església romànica de la localitat. Tot i que es tenia constància de l'existència d'aquesta construcció, fins ara no se n'havien trobat les restes ni es coneixia el punt concret on s'alçava. Ara, un estudi amb georadar ha detectat els primers indicis que es podria trobar al costat de l'actual església.

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts va encarregar a una empresa de prospecció arqueològica l'estudi del subsòl de l'actual església amb motiu d'unes obres de condicionament de les seves instal·lacions. Els monestirs de l'edat mitjana tenien una església, i la del priorat de Sant Esteve era la que s'ha conservat fins als nostres dies. Per això, els experts ja preveien localitzar pistes de l'emplaçament del monestir molt a prop d'aquesta.

La recerca ha consistit en un escaneig del subsòl realitzat amb la tècnica coneguda com Georadar Penetring System (GPR), que ha aconseguit detectar sota la planta de l'edifici tres tombes que connecten amb unes cavitats més grans, d'entre dos i cinc metres d'amplada, que podrien ser osseres –espais on es guardaven els ossos de les persones que havien viscut a l'abadia anys després de ser enterrats.

Aquestes osseres són més grans que les corresponents a les esglésies romàniques i tenen capacitat per emmagatzemar més ossos, fet que fa pensar que l'indret podria haver estat un priorat. A més, a la zona sud de l'exterior de l'església s'han localitzat dos murs que podrien formar part del perímetre de l'edifici buscat. Tot i així, les hipòtesis no es podran confirmar fins que es dugui a terme una excavació arqueològica que permeti datar les troballes i comprovar l'existència de restes humanes a les tombes i a les osseres.