Localitzen una punta de llança d'os de cavall a l'Abric Romaní

Una investigació de l'IPHES-CERCA demostra l'ús de l'os animal per a la fabricació d'eines en contextos neandertals

Punta de llança feta amb os de cavall identificada al jaciment de l'Abric Romaní
Punta de llança feta amb os de cavall identificada al jaciment de l'Abric Romaní IPHES-CERCA
13 de setembre del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Una recerca de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) ha permès identificar, per primera vegada, una punta de llança feta amb un fragment d'os llarg de cavall de fa més de 50.000 anys al jaciment de l'Abric Romaní, a Capellades. Fins ara no s'havia identificat mai l'ús de l'os animal per a la fabricació d'eines en contextos neandertals. 

Cada vegada són més els jaciments que demostren que els neandertals sí que explotaven els recursos animals de què disposaven com a matèria primera de manera intensiva. Aquesta és la principal conclusió del treball que ha liderat Paula Mateo-Lomba, investigadora predoctoral a l'IPHES-CERCA, i que ha estat publicat a la revista Scientific Reports

La peça presenta un fragment d'os de cavall, una espècie habitualment explotada pels grups d'aquest jaciment, que presenta signes de talla intencional quan estava en estat fresc. La presència d'empremtes d'ús i una fractura d'impacte a la punta demostrarien que va ser utilitzada com a llança. A més, un patró de desgast i una ranura en una de les cares demostren que hauria tingut un mànec.

El descobriment contribuirà a conèixer més detalls sobre el comportament i les estratègies de caça dels neandertals i posa en relleu la flexibilitat i l'adaptabilitat de la tecnologia que utilitzaven.