Localitzen una necròpoli neolítica a Xàbia

El jaciment s'ha estudiat amb les tècniques arqueològiques més avantguardistes

Cova del Barranc de Migdia de Xàbia
Cova del Barranc de Migdia de Xàbia
Les campanyes d'excavacions realitzades a la cova del Migdia, a Xàbia, han revelat que aquest jaciment —declarat Bé d'Interès Cultural l'any 1990— amaga una necròpoli de fa més de 4.000 anys. El panteó pertany a l'època de l'eneolític o calcolític, el període de transició entre el neolític i l'edat de bronze que correspon al primer moment de l'ús del metall.

Els arqueòlegs que han dirigit les excavacions, Joan de Déu Boronat i Marco Aurelio Esquembre, han manifestat que el complicat accés a la cavitat ha fet possible que el seu dipòsit arqueològic arribés fins a l'actualitat "segellat i intacte". S'hi han trobat cinc paquets de cadàvers, així com fragments de ceràmica i eines de sílex finament treballades que pertanyien als aixovars funeraris.

Així mateix, han recalcat que la diferència d'aquest jaciment és que s'ha estudiat amb les tècniques arqueològiques més avantguardistes. A més, la intenció de la Fundació Cirne, que ha promogut i finançat les excavacions, és aprofitar aquests models en 3D per recrear a mida real el jaciment.

L'ús de la tecnologia de tres dimensions ha convertit aquest indret en una referència mundial en recerca arqueològica. De fet, es presentarà una ponència sobre aquests treballs en el congrés internacional Arqueológica 2.0 que se celebrarà a Sevilla del 22 al 24 de juny.

La cova del Migdia és un dels cinc únics jaciments de la Comunitat Valenciana amb tombes associades a pintures rupestres i el que millor es conserva.