Manel Risques

"Durant el franquisme, la policía va instaurar un règim de terror"

Manel Risques
Manel Risques
1 de febrer del 2013
Autor
Víctor Farradellas
L'historiador Manel Risques publica 'L'Estat a Barcelona. Ordre públic i governadors civils', en què analitza el paper d'aquesta figura a Catalunya.

Com va sorgir aquest càrrec? Fruit de les Corts de Cadis. Eren els que s'encarregaven de vetllar per l'ordre públic i fer complir les disposicions governatives.

Quina relació tenien amb l'estament militar? Els governadors estaven subordinats, en la pràctica, als militars, ja que l'estat liberal es configurà com un ens militaritzat a través de la intervenció política dels capitans generals en el control polític i social. I això afectà directament el càrrec civil que, teòricament, tenia la competència en aquest àmbit.

Fins on arribava el seu poder durant el segle XIX? Una de les seves funcions era el control dels ajuntaments per impedir la deriva federalista. Per això, el règim local s'establí de forma jerarquitzada: primer el governador, després la diputació i, en tercer lloc, l'ajuntament.

I durant el franquisme? Es va reforçar la seva figura fins a màxims històrics. Disposaven d'unes forces policials inèdites, dotades de total impunitat i que van instaurar un règim de terror.

Quan van desaparèixer? Amb la democràcia, però val a dir que al principi van dificultar el traspàs de competències autonòmiques. Avui, uns obsolets delegats del Govern ocupen el seu espai i, simbòlicament, les seves funcions.