Més ossos de dinosaure al Pallars

Una espectacular troballa paleontològica ens porta a un temps en què els Pirineus ni tan sols existien

Recreació d'un paisatge del Mesozoic
Recreació d'un paisatge del Mesozoic
13 de juliol del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Pere Galceran, propietari de la formatgeria Vilavella, i el seu fill, conegut com lo Pere Xic, veïns de Basturs (al municipi d'Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà), han estat els protagonistes inesperats d'una espectacular troballa paleontològica que ens porta a un temps en què els Pirineus no existien.

Mentre pasturaven el ramat, van veure a terra dues tíbies i un fèmur fossilitzats de mides extraordinàries. En van donar part i els investigadors del Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) van entrar en acció immediatament. Segons les seves primeres valoracions, es tracta dels ossos fòssils d'uns dinosaures herbívors del grup dels hadrosaures, coneguts com ‘dinosaures amb bec d'ànec', que van viure entre fa 65 i 70 milions d'anys. A més de trobar-se en un bon estat de conservació, són els ossos més grans trobats al Pirineu i, a parer dels paleontòlegs, podrien ser els primers d'un jaciment de dinosaures de gran valor. De moment, s'ha batejat amb el nom de Costa de les Solanes i els primers treballs ja han permès recuperar 20 fragments d'ossos.

Les excavacions acabaven avui i s'emmarquen en el projecte de recerca sobre els dinosaures del Pirineu que encapçala l'investigador de l'ICP Àngel Galobart, amb el suport dels paleontòlegs del Museu de la Conca Dellà. Fa 70 milions d'anys, aquest espai era un terreny proper al mar, ple d'aiguamolls i rius, i possiblement amb una gran densitat de fauna.