Micromecenatge per continuar les excavacions a la cova de Can Sadurní de Begues

L'objectiu del CIPAG és recaptar 3.500 € per finançar la campanya arqueològica d'aquest estiu i per a la manutenció del personal del jaciment

Cova de Can Sadurní, a Begues
Cova de Can Sadurní, a Begues
19 de juny del 2013
Autor
Carla Galisteo
El Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) ha engegat una campanya de micromecenatge per finançar la manutenció dels arqueòlegs de la cova de Can Sadurní de Begues, al Baix Llobregat, durant l'excavació arqueològica d'aquest estiu. La campanya, que porta per títol ‘Cova de Can Sadurní. Ajuda'ns a continuar 35 anys de recerca arqueològica', estarà oberta fins al 22 de juliol i els interessats a col·laborar-hi podran fer les seves aportacions a través d'una plataforma de micromecenatge.

La cova de Can Sadurní és un dels jaciments prehistòrics de referència a Catalunya. Des del seu descobriment l'any 1978, s'hi han desenvolupat múltiples campanyes arqueològiques que han aportat dades excepcionals a l'estudi del neolític mediterrani. El projecte d'investigació vigent, que es va iniciar el 2005 sota el títol ‘La Prehistòria al sud-est del Llobregat, de la costa al massís de Garraf-Ordal', va permetre localitzar l'agost de l'any passat l'estàtua prehistòrica més antiga de la península Ibèrica, l'Encantat de Begues.

En el blog dedicat al projecte al web de Verkami els mecenes poden consultar l'estat de la campanya, la destinació dels diners recollits i les recompenses en funció de la quantitat aportada. El CIPAG té previst recaptar almenys 3.500 € per poder tirar endavant l'excavació, que tindrà lloc entre el 20 de juliol i el 4 d'agost i que consistirà a excavar la capa 11 de la cova, datada d'inicis del neolític mitjà postcardial.

En la fase més antiga de la capa, l'interior de la cavitat mostra restes arqueològiques de la seva utilització per a l'estabulació del ramat i de la vida quotidiana de la comunitat neolítica que l'ocupava, mentre que en la fase més moderna l'indret va tenir un ús sepulcral i els arqueòlegs excavaran les diverses inhumacions i els seus aixovars. Un dels objectius és localitzar nous fragments de l'Encantat de Begues, que en l'anterior campanya de 2012 va sortir incomplet.