Micromecenatge per restaurar les campanes de la Seu Vella

La ‘Mònica', una de les set campanes de la catedral de Lleida, ja ha estat despenjada per ser la primera a sotmetre's a la restauració a Alemanya

Seu Vella de Lleida -  A. S. Floro / Shutterstock
Seu Vella de Lleida - A. S. Floro / Shutterstock
12 de maig del 2014
Autor
Carla Galisteo
Les set campanes que conformen el campanar de la Seu Vella de Lleida, datades del segle XV, necessiten sotmetre's a un procés de recuperació. És per això que el Consell Cívic i Social del Consorci del Turó de la Seu Vella i l'Associació Amics de la Seu Vella de Lleida han engegat una campanya de micromecenatge que pretén recaptar els 60.000 euros necessaris per dur-la a terme. La primera campana que es restaurarà, la ‘Mònica', és la més danyada, amb una esquerda que ja no li permet tocar els quarts com ho feia segles enrere.

La ‘Mònica' ha estat despenjada del seu emplaçament actual al finestral que dóna al baluard de l'Assumpció per viatjar fins a Alemanya, on serà reparada. Abans, però, farà una estada d'un mes a la capella de Sant Pere Màrtir, on s'exposarà al públic per incentivar la campanya de micromecenatge. Els ciutadans poden fer les seves aportacions econòmiques directament en una urna destinada a la campanya, o fer directament un ingrés en un compte corrent.

La cerimònia del davallament s'ha acompanyat dels repics de comiat de les altres sis campanes, especialment dels tocs de la seva companya inseparable, la ‘Silvestra', que serà la següent en el procés de restauració. La ‘Silvestra' i la ‘Mònica' són les més antigues del conjunt, construïdes l'any 1418 i 1486, respectivament, i les dues úniques campanes horàries de la catedral. La ‘Silvestra' toca puntualment totes les hores del dia des del segle XV, i la ‘Mònica' l'acompanyava amb el quarts fins que es va produir l'esquerda que li impedeix una correcta vibració. La resta són campanes litúrgiques construïdes entre el 1945 i el 1946, després que les 14 originals desapareguessin durant la Guerra Civil.

El proper mes de juny la campana serà traslladada a Alemanya per rebre el tractament –que durarà dos mesos, aproximadament– d'una empresa especialitzada que li retornarà el so del segle XV. Un cop finalitzi el procés de restauració de tot el conjunt, l'objectiu és col·locar-les a les finestres, tal com havien estat originalment.