Fins al 28 de maig de 2024 es pot visitar al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) l'exposició temporal El mirall perdut. Jueus i conversos a l'edat mitjana, que explora el retrat que l'art medieval cristià va fer d'aquests dos col·lectius entre els segles XIII i XV.
Entre el 1285 i el 1492, les imatges van ser un important mitjà de comunicació i van exercir un paper fonamental en la complexa relació entre cristians, jueus i conversos als regnes peninsulars. Si, d'una banda, van propiciar un espai de col·laboració entre artistes de totes dues comunitats, de l'altra, també van servir per estigmatitzar visualment els jueus i van contribuir a difondre l'antijudaisme entre la societat cristiana. Conscient del poder de les imatges, la Inquisició espanyola, creada el 1478, en va fer un ús intensiu, ja fos per dissenyar poderoses escenografies, per definir fórmules d'identificació visual o per infondre sospites d'heretgia judaïtzant.
Mitjançant una àmplia selecció d'obres, la mostra del MNAC i del Museu del Prado explora com l'estigmatització visual dels jueus va ser un fidel reflex del mirall cristià i va esdevenir un poderós instrument d'afirmació identitària.