El monestir de Santes Creus recupera el retaule de santa Úrsula

El Departament de Cultura ha adquirit la peça, localitzada per un historiador de l'art en una subhasta, després de constatar-ne l'origen a Catalunya durant el segle XVI

El retaule de santa Úrsula, exposat al Feriarte de Madrid el 2021
El retaule de santa Úrsula, exposat al Feriarte de Madrid el 2021 Alberto Velasco
17 de novembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

El retaule dedicat a santa Úrsula ha tornat al seu lloc d'origen, el monestir de Santes Creus. L'obra, una pintura a l'oli sobre taula creada per l'artista Jaume Forner entre els anys 1509 i 1559, ha estat adquirida pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per formar part de la Col·lecció Nacional, i s'ha presentat en un acte de restitució patrimonial en què s'han donat tots els detalls de la recuperació.

Recuperar la peça ha estat possible gràcies a l'historiador de l'art Alberto Velasco, que va trobar el retaule el 2021 a la fira Feriarte de Madrid. La seva recerca el va dur a certificar que l'obra renaixentista pertanyia al monestir de Santes Creus, d'on va sortir al segle XVI per ser traslladat a una granja cistercenca de la Tallada. Allà, hi va romandre fins al segle XX, quan els propietaris del mas van vendre-la i va passar a formar part d'una col·lecció privada. Ara, la Generalitat de Catalunya l'ha adquirit per retornar-lo al seu lloc d'origen.

La investigació de Velasco va anar més enllà en descobrir que a Santes Creus es conserva una Crucifixió reaprofitada en un altre retaule, i que resultaria ser l'única peça que mancava al retaule de santa Úrsula. La recuperació de l'obra de Forner és essencial per retornar la memòria a una pintura gairebé desconeguda del període renaixentista català, que ara ha recuperat les seves arrels.