Mor Jaime Camino, el cineasta de la Guerra Civil

El director barceloní es va comprometre amb la recuperació de la memòria històrica amb diverses pel·lícules sobre el conflicte

Jaime Camino
Jaime Camino
7 de desembre del 2015
Autor
Redacció
Pel·lícules com 'Dragón Rapide' (1986), ‘Les llargues vacances del 36' (1976), guardonada el 1991 amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat, o el documental 'Els nens de Rússia' (2001), van convertir el director, productor i guionista Jaime Camino en un dels principals narradors —des del punt de vista cinematogràfic— de la Guerra Civil Espanyola. Nascut l'11 d'octubre de 1936 a Barcelona, poc abans que comencés el conflicte, Camino va morir dissabte als 79 anys.

La seva primera incursió a la Guerra Civil va ser 'España otra vez' (1969), una cinta seleccionada pel Festival de Canes i que va patir la censura de la dictadura franquista. De fet, aquesta no va ser l'única vegada que una cinta de Camino va patir la tisorada del règim: el 1976, amb la cinta 'Les llargues vacances del 36', el ministeri va trucar als responsables del certamen de Canes per demanar-los que la censuressin, cosa que el festival es va negar a fer.

El cineasta també va ser autor del documental 'La vieja memoria' (1977), amb el testimoni de polítics que van viure la guerra; 'El balcón abierto' (1984), i 'Luces y sombras' (1988). Jaime Camino va rebre diversos premis per la seva trajectòria cinematogràfica, com el Sant Jordi, el Gaudí d'Honor, el Terenci Moix i la Medalla al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona. Camino va ser un dels grans cineastes barcelonins, vinculat a l'Escola de Barcelona, que va renovar el cinema sota el franquisme. El funeral té lloc demà a les 12 h al Tanatori de les Corts de Barcelona.