Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català

El dimecres 13 de novembre el MNAC acull la presentació dels actes de commemoració de l'arrencament de les pintures murals de la canònica de Santa Maria de Mur

El Crist que decorava l'absis de la canònica de Santa Maria de Mur
El Crist que decorava l'absis de la canònica de Santa Maria de Mur Getty Images

Un dia d'estiu del 1919, mossèn Farràs, rector de la canònica de Santa Maria de Mur, va presenciar com les pintures de l'absis que mirava de fit a fit cada dia que oficiava la missa eren arrencades pel restaurador italià Franco Steffanoni amb la tècnica de l''strappo', que permetia separar la pel·lícula que formava la pintura de l'arrebossat del mur i enganxar-la en una mena de grans llençols, des d'on es podia traslladar a un nou suport. El capellà havia venut les pintures per 7.500 pessetes a Ignasi Pollak, un ciutadà del món nascut a Salzburg que va fer-se molt ric comprant i venent peces d'art a museus europeus i nord-americans. Una d'aquestes transaccions va ser, precisament, la dels frescos del castell de Mur. Després d'adquirir-los, Pollak els va traspassar al col·leccionista i empresari Lluís Plandiura, que va enviar les pintures a Nova York, on l'abril del 1921 va tenir lloc una subhasta que va guanyar el Museum of Fine Arts de Boston, que encara avui és el propietari de les pintures.

L'arrencament d'aquestes pintures va ser el primer de molts, ja que, en saber-ho, la Junta de Museus de la Mancomunitat va posar en marxa un ambiciós projecte d'arrencament de les pintures murals romàniques més significatives, que van ser traslladades a Barcelona per ser conservades en un museu, lluny de la temptació dels col·leccionistes. L'objectiu era rescatar i preservar totes les pintures murals i evitar que, com les de Mur, acabessin a l’estranger.

Activitats de commemoració
Cent anys després, sota el títol 'Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català', s'han programat diverses activitats que volen recordar la importància dels fets i que van començar el passat maig amb la celebració de l'Aplec de Mur.

Acte de presentació al MNAC
La següent activitat programada és un acte de presentació al Museu Nacional d'Art de Catalunya el proper dimecres 13 de novembre, que començarà a les 17 h amb una visita guiada a les pintures murals dels Pallars conservades al museu i que continuarà, a les 18 h, amb la presentació de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC'. L'editor del SÀPIENS, Jordi Creus, serà l'encarregat de fer el parlament sobre Mur i sobre els actes del centenari. L'acte acabarà amb un tast de productes del Pallars.



Informació pràctica
 

  • Dia: dimecres, 13 de novembre de 2019.
  • Lloc: Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Palau Nacional. Parc de Montjuïc. Barcelona.
  • Preu: gratuït.
  • Programa:
    • 17 h. Visita guiada a les pintures murals dels Pallars. (la visita guiada és amb reserva prèvia. Inscripcions a http://bit.do/visitaguiadaMNAC)
    • 18 h. Presentació de l'espectacle 'Mur, guspira del MNAC'.
    • En acabar, tast de productes del Pallars.
  • Reserves: cal reservar plaça per a la visita guiada a les pintures a http://bit.do/visitaguiadaMNAC, i per a l'autocar que sortirà des del Pallars a http://bit.do/reserva_autocar.
  • Més informació: [email protected] - 973 65 34 70 - pallarsjussa.net/ca/AnyMur
  • A més, al SÀPIENS de desembre, que serà a quiosc a finals de novembre, publicarem un reportatge sobre els fets.
  • Programa de tots els actes de l'Any Mur.