Quina relació hi ha entre l'art medieval de Catalunya i el de Noruega? Tot i estar separats per 3.000 quilòmetres de distància, tots dos països conserven gran part de l'art litúrgic medieval que es va estendre per Europa entre els segles XII i XIV, un patrimoni de gran valor que per primera vegada s'exposarà conjuntament a la mostra Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350, que podrà veure's al Museu Episcopal de Vic fins al 17 de maig. De fet, Noruega i Catalunya conserven el 80% dels frontals d'altar que es van pintar en aquesta època i que encara es conserven (30 a Noruega i més de 50 a Catalunya), alguns dels quals podran veure's a l'exposició, com el de Sant Olaf de Trondheim, ciutat de coronació dels reis noruecs. Una altra peça de gran valor que ha viatjat fins a Vic és el reliquiari de Filefjell, una obra amb caps de dracs que recorda les antigues decoracions víkings.
Per què aquest art només s'ha conservat a Noruega i a Catalunya? Per diversos motius. A Noruega, aquestes obres es trobaven en esglésies situades a llocs recòndits que les protegien de possibles destruccions en moments d'inestabilitat, com ara guerres. A més, el país va patir una crisi econòmica que va fer que les obres d'art no es reemplacessin. En el cas de Catalunya, les obres van quedar protegides pels Pirineus, tot i que també va ser determinant que el nostre país hagi estat tradicionalment catòlic.
Informació pràctica
- Dates: del 15 de febrer al 17 de maig de 2020
- Lloc: Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic.
- Preu: 5 € (exposició temporal) / 8 € (exposició temporal i permanent). Consulteu al web del museu les opcions d'entrada reduïda.
- Més informació, al web del museu i al tríptic de l'exposició.
- Activitats paral·leles: durant el temps que duri l'exposició es faran activitats paral·leles com ara visites comentades a càrrec dels comissaris, visites guiades individuals per a grups i familiars, o conferències.