Fins al 5 d'octubre del 2025 es pot visitar, al Museu Marítim de Barcelona, La Infàmia. La participació catalana en l'esclavatge colonial, una exposició que aborda la participació catalana en el tràfic atlàntic d'esclaus que les potències colonials van dur a terme entre Àfrica, Amèrica i Europa durant més de tres segles.
A través d'una mirada crítica, i a partir de documents, imatges, testimonis i objectes històrics, la mostra convida els visitants a reflexionar sobre el passat colonial de Catalunya i sobre les conseqüències socials que va comportar la seva participació en aquest negoci terrible, una de les pàgines més fosques de la història de la humanitat. Ho fa en set àmbits que recorren els grans negocis dels comerciants catalans a Cuba i a Puerto Rico, la Catalunya i la Barcelona industrials del segle XIX i el rastre urbà que ha deixat aquell període, o el racisme que ha quedat en la nostra societat. També hi podreu veure l'audiovisual Una història de reconciliació, una peça artística creada expressament per a l'ocasió per la cineasta guineana Sally Fenaux.
Amb aquest projecte, el Museu Marítim de Barcelona s'uneix al compromís d'enfrontar el passat amb una visió crítica, un procés de reflexió, anàlisi i reparació històrica que té la voluntat de contribuir a avançar cap a una societat multicultural més justa i integradora. La Infàmia està basada en el projecte museogràfic d'Ignasi Cristià, desenvolupat a partir del guió d'Antoni Tortajada i amb l'assessorament científic de Martín Rodrigo, historiador expert en esclavisme que també va assessorar el dossier Quan érem negrers, que Sàpiens va publicar el novembre del 2022 amb el mateix fi.