Neix ‘Humoristan', un museu virtual dedicat a l'humor gràfic

El web recull 150 anys de vinyetes amb exposicions digitals i informació sobre autors, sèries i publicacions

Detall del 'Cu-cut!'
Detall del 'Cu-cut!'
27 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Guardar a favorits
Dibuixants i estudiosos del còmic han presentat oficialment ‘Humoristan', un museu digital de l'humor gràfic. El seu objectiu principal és reunir milers de dibuixos i informació sobre els autors, publicacions i personatges més populars de la història de l'humor gràfic des de finals del segle XIX fins als nostres dies.

‘Humoristan' és una proposta possiblement única al món. La tasca de creació del museu ha estat impulsada des de la Fundació Gin, creada el 1997 en record del dibuixant Jordi Ginés, Gin. Una altra de les cares visibles del projecte és el col·laborador de SÀPIENS Jaume Capdevila, Kap.

La primera pedra virtual es va posar el 2013 i l'espai es va obrir al públic fa tot just un any. Actualment, el projecte compta amb aproximadament 550 fitxes d'autors, publicacions i sèries, però la idea és arribar fins a més de 2.500. Pel que fa als continguts originals digitalitzats, el web aplega més de 3.100 dibuixos.

Exposicions úniques i autors internacionals
A més de les fitxes informatives, ‘Humoristan' inclou articles temàtics i notícies. Un dels plats forts, però, és la secció d'exposicions, entre les quals destaquen col·leccions privades escanejades amb l'objectiu específic de posar a disposició de tothom uns dibuixos que d'altra manera seria gairebé impossible contemplar. Fins ara n'hi ha vuit, però la idea és publicar-ne una de nova cada mes, sigui pròpia o organitzada per institucions i entitats primer en format físic. L'última, ara com ara, és ‘Clàssics de l'humor gràfic a Catalunya (1845-1939)'.

L'objectiu dels redactors del web, disponible en català i castellà, és seguir investigant en col·leccions privades, tant particulars com institucionals (treballen ja amb la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, ‘El Jueves' o l'Institut Quevedo de l'Humor), i fer recerca en l'àmbit internacional per posar el nombre més gran possible de vinyetes a l'abast del públic, també d'autors d'altres països. De fet, tot i que s'ha començat treballant amb informació sobre l'Estat espanyol, el museu se seguirà ampliant cap a Llatinoamèrica, Europa, Amèrica del Nord i la resta del món.