Nou centre d'interpretació de la batalla de Talamanca

L'espai explica tot els enigmes de la darrera victòria catalana durant la guerra de Successió

Talamanca amb el castell al fons
Talamanca amb el castell al fons
16 d'agost del 2012
Autor
Carla Galisteo
Coincidint amb la data del lliurament de la batalla de Talamanca, el 13 d'agost de 1714, l'Ajuntament de Talamanca i la Universitat de Barcelona han inaugurat un centre d'interpretació que revela tots els enigmes de la darrera victòria catalana durant la guerra de Successió.

La nit del 12 d'agost de 1714 les forces borbòniques van arribar a la riera de Talamanca amb l'objectiu de posar fi als combatents catalans que amenaçaven l'assetjament de Barcelona. El marquès de Poal i cap de l'exèrcit català de l'exterior de Barcelona, Antoni Desvalls i de Vergós, va disposar les tropes per impedir-ne l'atac. El combat va començar el matí del 13 d'agost i va enfrontar més de 10.000 homes de l'exèrcit català i de l'exèrcit reial de Felip V, liderat pel comte de Montemar, José Francisco Carrillo de Albornoz y Montiel. El resultat va ser la victòria catalana, que va fer retrocedir les tropes borbòniques fins a Sabadell. Aquest triomf, però, no va poder evitar la caiguda de Barcelona un mes després, l'11 de setembre.

Si bé la història d'aquella batalla es relata en una extensa carta que el marquès de Poal va escriure el 20 d'agost de 1714, el 2008, el grup de recerca de la Universitat de Barcelona DIDPATRI (Didàctica del Patrimoni, Museografia Comprensiva i Noves Tecnologies) va iniciar una excavació del camp de batalla de Talamanca per recuperar més dades i intentar corroborar el que explicava el marquès de Poal. El projecte fou pioner a Catalunya, no només per ser el primer camp de batalla del segle XVIII excavat a la península Ibèrica, sinó perquè va emprar tècniques d'anàlisi modernes, com la prospecció geofísica, el GPS i SIG. L'equip d'historiadors i arqueòlegs va trobar fins a 73 bales, les va analitzar i va poder identificar els punts més calents de l'enfrontament.

El 13 d'agost, després d'un acte d'ofrena floral al memorial dels combatents catalans, es va inaugurar el centre d'interpretació de la batalla de Talamanca i la guerra de Successió a la sala gòtica del castell de la població. El centre presenta espais expositius dels materials trobats en les excavacions i una sèrie de materials audiovisuals i interactius, com un ordinador que reconstrueix la batalla en 3D i un vídeo en què l'actor Lluís Soler interpreta el coronel Ermengol Amill —un dels oficials més destacats de l'exèrcit català— recordant la batalla des d'una presó de Bòsnia. El projecte que ha dut a terme la Universitat de Barcelona i el centre d'interpretació que ha obert l'Ajuntament de Talamanca constata, doncs, que el relat del cap de l'exèrcit català no és cap ficció.