Nova visita guiada a Montblanc dins de la Ruta 1714

La vila inaugura una visita centrada en el paper de Francesc de Castellví, un dels seus fills més il·lustres, en la guerra de Successió

Muralla de Montblanc
Muralla de Montblanc
16 de juny del 2014
Autor
Carla Galisteo
En el marc dels actes de commemoració del Tricentenari, la vila de Montblanc ofereix a partir del 21 de juny ‘1714, el Montblanc de Francesc Castellví', una nova visita guiada que se centra en la biografia d'aquest personatge que va destacar per les seves cròniques de la guerra de Successió. Montblanc és un dels espais inclosos en la Ruta 1714, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya per posar en valor una cinquantena de monuments històrics destacables de la guerra.

A banda dels deu escenaris en què se centra la Ruta, s'hi han inclòs una vintena de poblacions sota el nom de ‘Viles cremades 1714' i una altra vintena d'‘Espais 1714', que destaquen per la seva vinculació amb la guerra a través de les batalles i els setges que hi van tenir lloc, o, com és el cas de Montblanc, pels personatges que hi van tenir un paper destacat. La nova visita se centra en un període de 150 anys comprès entre la guerra dels Segadors (1640-1652) i la recuperació econòmica de la vila a finals del segle XVIII.

En aquest marc històric es contextualitza la vida de Francesc de Castellví, veí de Montblanc que durant la guerra de Successió va capitanejar les milícies locals al sud de Catalunya i la milícia gremial urbana de la Coronela durant el setge final de Barcelona, contribuint en la defensa de la ciutat. Des del seu exili a Viena, a partir de 1725, va escriure les ‘Narraciones Históricas', una obra imprescindible per a l'estudi de la guerra.

El recorregut, d'una hora i mitja de durada i que té lloc el tercer dissabte de cada mes al matí, s'inicia a la plaça de Sant Francesc, on hi ha un monument dedicat a Castellví, i continua per la casa on va néixer, al carrer Poblet i Teixidor. Després passa per la plaça Major, l'església de Santa Maria i el Museu Comarcal, on es visita la vitrina dedicada al personatge. La visita acaba amb un recorregut per la part interior de la muralla Jaume II fins al portal del Castlà.