Objectiu: reconstruir la memòria històrica

El Govern segueix desplegant el Pla de fosses amb exhumacions a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva

Restes òssies de la fossa de Rams, a Vilanova de Meià -  Departament d'Afers Exteriors de la Generalitat
Restes òssies de la fossa de Rams, a Vilanova de Meià - Departament d'Afers Exteriors de la Generalitat Departament d'Afers Exteriors de la Generalitat
5 de setembre del 2017
Autor
Redacció

"Totes aquestes persones mereixen ser rescatades de l'oblit, i nosaltres ens mereixem recuperar-ne el record perquè formen part de la nostra història." Amb aquestes paraules es referia el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, al Pla de fosses 2017-18, que s'ha reprès amb exhumacions a Vilanova de Meià, Prats de Lluçanès i Cassà de la Selva.

A Vilanova de Meià, on els treballs d'exhumació encara no han finalitzat, s'han localitzat dins d'una trinxera les restes de tres persones que, segons la documentació trobada, correspondrien a soldats republicans. A Prats de Lluçanès, on l'any 2004 ja s'havia excavat la fossa comuna del Mas Puigvistós, s'ha realitzat l'anàlisi genètica de les restes exhumades el 2014. Finalment, a Cassà de la Selva s'estan exhumant les restes d'un individu que s'ha localitzat a la "tomba del soldat desconegut". Molt probablement, serien les d'un brigadista internacional.

El Pla de fosses inclou la sistematització dels protocols d'actuació i la planificació de futures actuacions. S'estableix així una dinàmica clara, formal i continuada de treball per a la recuperació de restes de persones desaparegudes. El Pla complementa el Programa d'Identificació Genètica, ja que permet recuperar les restes òssies de persones desaparegudes, analitzar-les i encreuar-les amb les dades genètiques dels familiars de persones desaparegudes.