L'origen xinès del lleó alat de Sant Marc

Investigadors creuen que l'emblemàtica escultura veneciana va ser portada de la Xina en temps de Marco Polo

El lleó alat que s'erigeix sobre una de les dues columnes de la plaça de Sant Marc, a Venècia
El lleó alat que s'erigeix sobre una de les dues columnes de la plaça de Sant Marc, a Venècia Getty Images
23 de setembre del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

El lleó alat que s'erigeix sobre una de les dues columnes de la plaça de Sant Marc, a Venècia, o almenys una part, podria haver arribat de la Xina en temps de Marco Polo. Aquesta és la conclusió de la darrera anàlisi química que s'ha practicat a l'alació de l'emblemàtica figura, un autèntic símbol de la ciutat.

Segons aquest estudi, liderat per la Universitat Ca' Foscari de Venècia, la Universitat de Pàdua i l'associació Ismeo (Associació Internacional d'Estudis Mediterranis i Orientals), bona part del material amb el qual es va elaborar l'escultura podria provenir d'un zhènmùshòu (que en xinès significa 'guardià de tombes'), una criatura mitològica xinesa que custodiava les tombes de la dinastia Tang i que s'hauria elaborat al segle VIII amb coure extret de les mines de Yangtze, al sud del país. Quan va arribar a Venècia a través de la Ruta de la Seda, es va utilitzar part d'aquest material per reconstruir la figura que es coneix avui.

El descobriment s'ha anunciat durant la celebració d'un congrés internacional sobre Marco Polo que s'ha celebrat a Venècia en el marc de la commemoració dels 700 anys de la seva mort. Ara bé, quan el mercader venecià va tornar del seu viatge, el 1295, l'estàtua ja es trobava a la columna, fet que fa pensar que va arribar en fragments i que podria estar relacionada amb un viatge anterior del seu pare i el seu oncle.