El pa més antic del món es va elaborar a Turquia fa 8.600 anys

Un forn amb restes de pa fermentat ha estat localitzat al jaciment neolític de Çatalhöyük, a Turquia

Imatge del jaciment neolític de Çatalhöyük, al sud de Turquia
Imatge del jaciment neolític de Çatalhöyük, al sud de Turquia Ziggurat / Wikimedia Commons
14 d'abril del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Un petit objecte, rodó i esponjós, localitzat a l'interior d'un antic forn al jaciment neolític de Çatalhöyük, al sud de Turquia, podria ser el pa més antic conegut fins al moment. Ha estat recuperat entre restes de blat, ordi i llavors de pèsols i s'ha confirmat que correspon a un residu orgànic de pa fermentat i cru de 8.600 anys d'antiguitat. 

Çatalhöyük és una protociutat construïda fa més de 9.000 anys que es considera un dels assentaments neolítics més grans i importants mai descoberts. Va ser precisament aquí on l'ésser humà va començar a desenvolupar l'agricultura i la ramaderia de forma planificada i sistemàtica per primera vegada en la història. 

L'excepcionalitat de la troballa rau en el fet que el pa no va ser cuit, sinó que va fermentar i ha arribat fins als nostres dies amb midó al seu interior. La fina argila que el cobria ha permès que totes les restes orgàniques hagin quedat preservades fins avui. A més, a la seva massa encara es pot apreciar la pressió d'un dit.