Palamós inicia la recuperació del castell de Sant Esteve

És un edifici del segle XIII, actualment en molt mal estat de conservació

  -   
  -  
19 de setembre del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
Tot i ser un símbol de la vila de Palamós i, de fet, el lloc on va néixer aquesta població, avui el castell de Sant Esteve de la Fosca és només un gran conjunt de ruïnes. Tal com es troba actualment, es fa difícil imaginar com era en el passat. Per exemple, el 12 de juny de 1277, quan el rei Pere II el Gran el va adquirir per així disposar d'un port militar a la Costa Brava.

Després que el 15 de març passat les ruïnes passessin a ser de propietat municipal, l'Ajuntament de Palamós s'ha proposat seriosament restaurar-lo i per això acaba de signar un conveni de col•laboració per a la seva rehabilitació amb el Departament de Cultura de la Generalitat i la Fundació La Caixa. L'acord subscrit estableix la realització d'una sèrie d'actuacions de consolidació i millora de la fortalesa, i amb aquest objectiu s'ha encarregat la preparació d'un projecte en el qual s'estableixen els treballs a realitzar, com la prospecció arqueològica d'aquest bé i la redacció de plànols i un estudi històric.

De fortalesa a mas
El castell s'aixeca en un promontori estratègic al caire d'un penya-segat, entre la platja de la Fosca i s'Alguer de Palamós. Tot indica que es va edificar sobre un fort romà que a la vegada aprofitava un establiment ibèric anterior. La primera referència escrita que és té de la fortalesa data de 1272, però el seu veritable moment d'esplendor va arribar cinc anys més tard quan el va comprar Pere II, el qual va afavorir el poblament de la zona i el naixement de la vila de Palamós.
A finals del segle XIV el castell es va convertir en un mas, tot i que en determinats períodes va recuperar la seva funció de baluard defensiu davant el perill de ràtzies pirates. Com a mas, encara va funcionar fins fa 50 anys, quan va ser definitivament abandonat i es va accentuar el procés de degradació que avui s'intenta rectificar.